• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ma koliko da je - malo je za Sonju

Oproštaj Beograda i sveta filma od genijalne glumice Sonje Savić organizovan je u Jugoslovenskoj Kinoteci.

Oproštaj Beograda i sveta filma od genijalne glumice Sonje Savić organizovan je u Jugoslovenskoj Kinoteci.

Sonja Savić je bila jedna od najoriginalnijih i najznačajnijih glumica današnjice, rekao je danas
direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović na komemoraciji povodom smrti te glumice i najavio veliki omaž posvećen Sonjinom glumačkom radu, u okviru kojeg će biti prikazani njeni najznačajniji filmovi.

Glumac Svetoslav Goncić, Sonjin kolega sa klase, partner i veliki prijatelj iz studentskih dana, sećao se opraštajući se od nje: "Bila jeizvanredna glumica, uvek korak ispred svih, proučavajući nove tehnike i uvek radeći nešto originalno".

Dodao je da je tokom karijere nastavila da istražuje i da stvara svoj kreativni prostor na originalan način: "Do kraja je ostala dosledna sebi i svojoj ideji"

Glumac Svetozar Cvetković je pročitao pismo reditelja Miloša Radivojevića u kojem se navodi da je Sonja Savić "bila čudo, princeza bez ikakvog dokaza o svom aristokratskom poreklu".

"Sonja Savić je oduvek radila drugačije, kretala se i govorila na svoj način, a iako su mnogi govorili da ona ne zna pravilno da se kreće i govori, to je zapravo bilo bolje i lepše od svega uobičajenog", istakao je Radivojević u poruci.

"Sonja je pružala otpor ubuđalom svetu, a ta pobuna išla je isključivo na njenu štetu", kaže se dalje u pismu. Svetozar Cvetković je po završetku pisma dodao malu posvetu, potom se skupu obratio reditelj Puriša Đorđević i istakao da je ona bila jedna od najlepših i najboljih glumica srpskog filma.

Pogledajte njegov oproštajni govor.



Sonja Savić preminula je 23. septembra u svom stanu u Kursulinoj ulici u Beogradu, sahranjena je u petak, u Donjoj Gorevici kod Čačka, po želji porodice. Javnost se od glumice oprostila preko medija, od kojih su mnogi neistinitim i senzacionalističkim izveštavanjam o njenoj smrti uvredili i ožalostili njenu porodicu, prijatelje i poštovaoce.

Igrala je u mnogobrojnim filmovima, među kojima su "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Čavka".

Za ulogu u filmu "Život je lep" (1985) nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Devedesetih godina ređe se pojavljuje na filmu ("Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija"), ali je sve aktivnija kao rediteljka ("Prvi srpski tehno
vodvilj", "Supernaut - Beograd andergraund", "Plej" i poslednji film "Šarlo te gleda").

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu "Hleb i mleko" (2001), nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji. Film "Jug-jugoistok" u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a "Nebojša Đukelić".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE