• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upravnik Narodnog pozorišta: Nema govora o bahatosti

Izvor MONDO/Tanjug

Dejan Savić se oglasio otvorenim pismom i poručio javnosti da su samo umetnički razlozi stajali iza njegove odluke da smeni vršioca dužnosti direktora Drame, Željka Hubača.

 Narodno pozorište upravnik Dejan Savić otvoreno pismo

Upravnik Narodnog pozorišta, Dejan Savic, uputio je otvoreno pismo povodom protesta glumaca i reditelja zbog smene v. d. direktora Drame Željka Hubaca, u kojem je odbacio primedbe o njegovoj bahatosti i istakao da upravljacka ovlašcenja po Statutu te kuce podrazumevaju slobodu izbora saradnika.

Ukazujuci da zakon nije prekršen, Savic je naveo da o, kako kaže, "bahatosti ne može biti reci iz razloga što je sam Željko Hubac bar tri puta do sada pismeno nudio ostavku zbog sopstvenih propusta".

Precizira da te ostavke nije prihvatio iz razloga što je želeo da zaokruži vremenski i programski period od cetiri godine rada na tom mestu, na koje ga je, kako kaže, licno postavio 2014. godine.

"Kad govorimo o drugacijoj umetnickoj vizuri predstava Drame, dogovor s Hubacem je bio da se za njegovog mandata veliki klasici i domaca literatura citaju na nov i savremen nacin. Nakon više od cetiri godine, smatram da je moja obaveza da imenujem novog coveka koji ce dati svoj pecat narednom razdoblju, staviti akcenat na neke druge vrednosti iz nepreglednog polja sjajne literature. Dakle, jedino i iskljucivo umetnicki razlozi stoje iza ovog poteza, kojim se Hubac ni na koji nacin ne kažnjava, s obzirom na to da ostaje na svom osnovnom radnom mestu dramaturga u kuci, na taj nacin bitno uticuci na formiranje i izgled repertoara", naveo je Savic.

Naveo je i da je Hubacu nebrojano puta ukazivao na potrebu da se u vecoj meri angažuju zaposleni umetnici u Narodnom pozorištu.

"Došli smo u apsurdnu situaciju da više od pola ansambla dramskih umetnika godinama nije imalo nijednu premijeru. Da stvar bude drasticnija medu njima ima umetnika oko kojih se otimaju druge pozorišne, producentske i televizijske kuce" istakao je Savic.

Ansambl Narodnog pozorišta pobunio se nakon smene v.d. direktora Drame Hubaca, a mediji su preneli da je on smenjen samo dva dana nakon što je u javnosti otvoreno progovorio o problemima nacionalnog teatra u kojima su se našli u 150. sezoni i osudio za to Upravni odbor i upravnika Savica. Inace, za novog prvog coveka dramskog sektora postavlje je pozorišni i filmski reditelj Jug Radivojevic.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE