• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okupljanje srpske intelektualne i književne elite

Izvor mondo.rs

Danas je održana godišnja Skupština Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

 Adligat godišnja skupština u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U pitanju je najznačajnije godišnje okupljanje osnivača, donatora i prijatelja ovog udruženja i jedno od najznačajnijih godišnjih okupljanja srpske intelektualne i književne elite.

Na skupštini je bilo reči o ovogodišnjim uspesima Adligata, o proširenju Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige i putovanja, te o značajnim legatima i materijalima koje je ovo udruženje dobilo u toku ove godine. Od novih legata najvažniji su legati Petra Pajića, Petra Pajića, Nikole Кusovca, Feliksa i Zorice Pašić, Branke Veselinović, Miloja Popovića Кavaje, porodice Žigon kao i preuzimanje arhive Vojislava Ilića Mlađeg.

Adligat je u toku ove godine, između ostalog, nabavio ili dobio za svoje fondove 20 pisama Save Šumanovića, pismo-naredbu Hajduk Veljka Petrovića, prvi poznati rukopis Кneza Mihala Obrenovića na prvoj srpskoj knjizi o policiji, logorsku prepisku Кošanina...

Posebno ovom prilikom Adligat je u SANU izložio i po prvi put prikazao javnosti nedavno nabavljenu knjigu iz lične biblioteke Petra II Petrovića Njagoša, koju je Njagoš dobio na poklon od ruskog cara tokom posete Petrogradu, i o tome napisao belešku koje se mogu videti na marginama knjige.

Adligat je i društveno angažovan, pa je nedavno donirao 15.000 knjiga koje su otišle u 29 zatvora, 25 bolnica i porodilišta i 50 škola, a pojedine škole su formirale svoje biblioteke zahvaljujući donacijama ovog udruženja koje je, inače u prethodnih pet godina u saradnji sa SANU poslalo više od pola miliona knjiga u više od 300 institucija.

Udruženje Adligat je primilo u status počasnih članova – osnivača Nikolu Кusovca i Miloša Jankovića, dok su povelju zahvalnosti ove godine dobili Matija Bećković, Momir Alvirović i Mirjana Bulatović.

Podsetite se šta je otkrila pronađena knjiga o knezu Mihailu:

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE