• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazak čuvenog srpskog baritona

Izvor Tanjug

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta preminuo je u 81. godini.

 Nikola Mitić umro Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, čuveni srpski bariton Nikola Mitić, preminuo je noćas u 81. godini, saopštio je nacionalni teatar. Datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Slavni umetnik, rođen 27. novembra 1938. godine u Nišu, posle završetka srednje škole, postao je član Hora RTB, a potom je upisao Muzičku akademiju, odsek za solo-pevanje.

Već posle prvog semestra postaje solista Opere Narodnog pozorišta, a posle godinu dana (1964) njen najmlađi prvak.

Debitovao je u ulozi Valentina u Gunoovom "Faustu", a ubrzo posle toga slede pozivi za gostovanje u zemlji i inostranstvu - Austriji, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Turskoj i ŠSR-u.

Kako se ističe u saopštenju, oblog, pastoznog glasa, ujednačenog u celom registru, muzikalan, glumački stabilan i ubedljiv, Mitić je dugo godina bio jedan od vodećih jugoslovenskih baritona, a naročito se isticao kao tumač glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama.

Posebno upečatljive kreacije ostvario je kao Figaro, Rigoleto, Luna, Onjegin, Magbet, Jago, Nikola Šubić Zrinjski, Simon Bokanegra...

Mitić pripada onoj grupi pevača koji, pored precizno vokalno izrađene uloge, pođednaku pažnju poklanjaju scenskoj interpretaciji.

Pored operskog, negovao je i koncertni repertoar. Učestvovao je u izvođenjima vokalno-orkestarskih dela Baha, Bartoka, Britna, Forea, Hendla, Stravinskog, Baranovića, Papandopula...

U želji da pomogne mladim pevačima, 1992. godine, postao je pedagog Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, dodaje se u saopštenju Naordnog pozorišta.

Pre nepuna dva meseca, 27. novembra, povodom njegovog 80. rođendana, u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba "Nikola Mitić - bariton 20. veka" autora Dragana Stevovića.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE