• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uelbek dolazi u Beograd!

Izvor mondo.rs

Francuski pisac biće gost Srbije na festivalu u junu.

Festival "Krokodil" ugostiće u junu francuskog pisca Mišela Uelbeka, objavljeno je na sajtu te manifestacije.

Jedan od najkontroverznijih pisaca u svetu upravo je objavio roman "Serotonin", čiji je glavni junak nezadovoljni Francuz koji poseže za novim antidepresivom, zbog kojeg kreće u potragu za svojom prošlošću. Uelbek u knjizi, koju će 1. marta kod nas objaviti "Booka", kritikuje društvo u kojem "malog čoveka", u ovom slučaju francuskog farmera, guta globalizacija. Knjiga sadrži i scene koje neodoljivo podsećaju na proteste "žutih prsluka", iako je pisana pre njih.

Rođen je 1958. kao Mišel Tomas, detinjstvo je proveo kod roditelja svojih roditelja, a onda je uzeo majčino devojačko prezime Uelbek.

Diplomirao je agronomiju i nakon fakulteta objavio najpre zbirku poezije, a zatim i biografiju H. P. Lavrakfta. Slede romani "Proširenje područja borbe", "Elementarne čestice", "Platforma" i "Mogućnost ostrva" koji privlače veliku pažnju javnosti i kritike.

Uelbeka nazivaju mnogim imenima – rasista, ženoomrzac, pisac pamfleta i pornografije, a bio je i na sudu zbog izazivanja rasne i verske mržnje. Oslobođen je optužbi ali je nakon toga napustio Francusku i trenutno živi u Španiji.

Roman "Pokoravanje" Uelbek objavljuje 2015, na dan kada se dogodio teroristički napad na časopis "Šarli Ebdo". Bizarno, upravo je Uelbek bio na naslovnoj strani časopisa, a taj roman govori o alternativnoj budućnosti u kojoj islam vlada Francuskom.

"Krokodil" u nazivu je akronim na srpskom jeziku i znači "Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju". Udruženje je posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru Zapadnog Balkana ali i produbljivanju uzajamnog razumevanja te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire.

Festival je pokrenut 2009. godine, i tradicionalno se održava na otvorenom platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije. Ove godine će biti održan od 7. do 9. juna,

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borko

Opasan lik, pročitao sam sve njegove knjige prevedene na srpski, preporuka!

SERIJE