• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Remek-dela rimskog baroka u Narodnom muzeju

Izvor mondo.rs

Izložba "Berninijeva škola i rimski barok: Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči" biće otvorena 7. marta i trajaće duže od dva meseca.

 Narodni muzej izložba italijanskog baroka Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedu Italije i Srbije, kao i deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva izmedu Rima i Beograda, 7. marta u Narodnom muzeju u Beogradu bice otvorena izložba "Berninijeva škola i rimski barok: Remek-dela iz Palate Kidi u Arici", navlja Radio-televizija Srbije.

Postavka obuhvata 55 znacajnih dela iz Palate Kidi u Arici, gradu blizu Rima, a rec je o izuzetno reprezentativnoj kolekciji barokne umetnosti koja predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i Ðovana Lorenca Berninija kao jednog od najznacajnih baroknih umetnika uopšte.

Na izložbi ce biti predstavljena dela baroknih majstora medu kojima su Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Ðovani Batista Gauli, Kavalijer d'Arpino, Ðacinto Ðiminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu u to doba.

Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere razlicitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske.

Kolekcija Palate u Arici vezana je za plemicku porodicu Kidi cije ime nosi, porodicu bankara iz Sijene koja je bila medu najznacajnijim u Rimu u 17. veku, i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu vecnog grada iz tog perioda.

Izložbu "Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kidi u Arici" priredio je profesor Francesko Petruci, konzervator Palate Kidi u Arici. 

Prva italijanska izložba predstavljena u Narodnom muzeju, koji je tada nosio naziv Muzej kneza Pavla, održana 1938. godine, bila je "Italijanski portret kroz vekove".

Izložba se organizuje u godini kada Narodni muzej obeležava 175 godina postojanja i moci ce da se pogleda do 26. maja.

Mi smo u Narodnom muzeju obišli dela umetnice Nadežde Petrovic, evo price o njoj!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE