• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od sevdaha do Joko Ono - Novi Sad slavi mir

U subotu, 8. juna u Novom Sadu počinje nova programska platforma "Tvrđava mira" koju pokreće "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture". Evo celog programa.

 Od sevdaha do Joko Ono - Novi Sad slavi mir Izvor: MONDO/Milutin Vujičić
Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Jugonostalgija, Šekspir, Joko Ono, NATO bombardovanje... Neke su od tema kojim ce se baviti "Tvrdava mira", koja pocinje u subotu, 8. juna u Novom Sadu.

Svi se secamo "C kafe" i njenog pakovanja, u kojima se vrlo cesto, kad se kafa potroši, držao neki drugi zacin za jelo. Nezaboravne su "Pionir" bombone, deterdžent za sudove "Taš", šolja Kinder Lada", "Eurokrem" Takovo, stara staklena flaša Koka kole.

Ambalaže tih proizvoda, ali i drugih koji su obeležili svakodnevnicu u Jugoslaviji, uz predmete poput telefona sa brojcanikom, stare fotografije, novine, aparate deo su izložbe "Život obicnih ljudi u kraljevini i socijalistickoj Jugoslaviji" koja se održava 8. juna.

Ova kolekcija Novosadanina Zorana Jankovica bice otvorena za javnost od 18 casova do ponoci u atomskom skloništu u Alekše Šantica 27.

FOTOGRAFIJE CUVENOG CRVENOG KIOSKA



Spomenik mira Novom Sadu potpisuje Joko Ono

Kljucni dogadaj koji ce obeležiti jun u Novom Sadu je definitivno postavljanje spomenika mira "One day..." koji je osmislila svetski poznata multimedijalna umetnica i mirovna aktivistkinja Joko Ono, surouga ubijenog Bitlsa Džona Lenona.

Novi simbol Novog Sada napravljen je na osnovu modela tradicionalnog srpskog vojnog broda,  takozvane "šajke". Petrovaradinska tvrdava je odabrana, simbolicno, kao najvece defanzivno vojno utvrdenje u Evropi, izgradeno u 18. veku.

To je jedan od najznacajnijih programa u okviru „Tvrdave mira“ koji se realizuje u saradnji sa Exit fondacijom, uz sufinasiranje "Novi Sad 2021" i kompanije NIS, povodom obeležavanja stogodišnjice od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma i završetka Prvog svetskog rata. Spomenik, koji cebiti otkriven 28. juna, bice nova kulturno-turisticka atrakcija grada i doprinece promociji Novog Sada na medunarodnoj sceni i afirmisanju Petrovaradinske tvrdave kao tvrdave mira, sdmatraju organizatori.

U tom duhu, muzicka predstava "Prica o vojniku" bice odigrana 8. juna u Studiju M sa pocetkom u 20 casova, u izvodenju glumca Zijaha Sokolovica sa sjajnim muzicarima iz Slovenije, Švedske i Amerike. Delo Igora Stravinskog iz 1918. koje je u originalu napisano po ruskoj narodnoj prici, ali na francuskom jeziku, govori o posledicama rata na vojnika koji se vraca kuci i nakon svega se suocava sa onim što je video, doživeo, ucinio. Predstava je medu prvim primerima interdisciplinarnog teatra, koji objedinjuje muziku i glumu.

"Prica o vojniku" samo je jedan od programa koji se realizuju u okviru festivala klasicne muzike "NEO" i programske platforme "Tvrdava mira". 

Za ljubitelje sevdalinki bice organizovan koncert "Sevdah" u Sinagogi, 9. juna od 20 sati. Novosadanima ce ovaj žanr na nešto drugaciji nacin predstaviti muzicari iz bivše Jugoslavije: Mustafa Šantic, osnivac benda Mostar Sevdah Reunion i vrsni muzicari Jelena Jakovljevic, klarinetista Mate Bekavac, gitarista Boško Jovic i violinista Ivan Vanja Radoja.

Karte za oba dogadaja mogu se kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a. 

U utorak,11. juna u Crkvi imena Marijinog u 20 sati posetioci ce imati priliku da cuju najstariju duhovnu muziku hrišcanske Evrope, gregorijanske korale, u izvodenju Ansambla "Kaliomene", uz svetlosne projekcije, dok ce Koncert na Salašu 14. juna u 20 sati biti idealna prilika da se sluša koncert kamerne muzike na nesvakidašnjoj lokaciji Salaša 137, u ambijentu na otvorenom.

U Vili Stankovic u Cortanovcima, 28. juna bice odigrana predstava "Moj Šekspir" Nikite Milivojevica. Ova predstava je deo Šekspir festivala koji se pridružio programu "Tvrdave mira".

Repertoar Šekspir festivala

Sedma umetnost, u okviru "Tvrdave mira", otvorice pitanje posledica koje su iza sebe ostavili ratovi ’90. godina na ovom prostoru.

Jubilarni 5. filmski fest 21114 Novog kulturnog naselja, koji ce biti održan 14. 15. i 16. juna pod otvorenim nebom, na mestu buduce kulturne stanice, u ulici Bate Brkica, obuhvatice aktuelne filmove iz regiona sa temom šta su ratni sukobi ostavili iza sebe.

Ideja platforme "Tvrdava mira" je i da pokrene pitanje zajedništva, kojim ce se baviti interaktivna pozorišna predstava "78 dana bliskosti u strahu - 20 godina od bombardovanja" koja ce biti izvedena 30. juna u 19 casova u kulturnoj stanici Svilara.

Predstava je inspirisana secanjima i narativima gradana Novog Sada iz perioda NATO bombardovanja i sacinjena je od prikupljenog materijala Novosadana (secanja, fotografija, audio-vizuelnih izvora, novina...). Tema predstave, koja ce ukljuciti i publiku u dijalog, jeste bliskost u zajednici koja nastaje u specificnim okolnostima i postavlja pitanja zašto nam je potreban ekstrem da bismo se ponašali ljudski i zašto se veze uspostavljene u zajednici u tom periodu ne održe - kad opasnost prode, sve se vrati na isto.

O posledicama NATO bombardovanja bice reci 10. juna na tribini "Dvadeset godina od završetka bombardovanja NATO alijanse" koja ce poceti u 12 sati u Kulturnom centru Novog Sada.

Ceo program platforme možete pronaci na adresi: http://bit.ly/tvrdjavamira i na društvenim mrežama. 

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE