• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezde iz Hrvatske ponovo na BITEF-u!

Izvor mondo.rs

Zvezde regionalnog pozorišta Borut Šeparović i Sebastijan Horvat na 53. Bitefu

 BITEF program Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Bitef će se ove godine, po pedeset treći put, održati u Beogradu od 17. do 26. septembra. U glavnom programu, publika će imati priliku da vidi dvanaest predstava koje predstavljaju presek najrelevantnijih evropskih i svetskih pozorišnih tokova. Posebno mesto u glavnom programu namenjeno je domaćem i regionalnom pozorištu, pa će publika moći da uživa i u predstavama Boruta Šeparovića i Sebastijana Horvata, reditelja koji su u prošlosti već gostovali na Bitefu.

Povezane vesti

Posle gostovanja na jubilarnom 50. izdanju Bitefa sa predstavom Nad grobom glupe Europe, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka, Hrvatska), Sebastijan Horvat se ponovo vraća u Beograd. 

BITEF na groblju!

Ovoga puta, Horvat potpisuje režiju predstave Ali: strah jede dušu, u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane (Slovenija). Radi se o jednoj od dve predstave glavnog programa zasnovane na delima Rajnera Vernera Fasbindera. U scenskoj adaptaciji Fasbinderovog filma, Horvat zadržava izvorni društveni milje i osnovnu melodramsku radnju, ali u priču uvodi i "treće lice", ono koje "sreću kvari", a to je kontekst, društvena stvarnost, odnosno - mi, gledaoci. Tako je drugi deo predstave potpuno imerzivan, gledaoci doslovno, fizički ulaze u fikcionalni svet ljubavnika i iznutra ga, kao nekakav tumor, razaraju.

Tako se ovo delo savršeno uklapa u glavnu estetsku (formalnu) liniju ovogodišnjeg festivala, onu koja se bavi brisanjem granice između izvođača i gledalaca i istraživanjem različitih oblika imerzivnosti u pozorištu. Predstava je na programu 23. i 24. septembra sa početkom u 20 časova

Još jedan od miljenika beogradske publike, Borut Šeparović, predstaviće se produkcijom Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja (Zagreb, Hrvatska) Mladež bez Boga, u kojoj razvija polemički diskurs o uzrocima, manifestacijama i posledicama nasilja među mladima u današnjem svetu, uzrokovanom neoliberalnim kapitalizmom, opsesijom samopromocijom, raspadom humanističke ideje zajednice, kao i darvinističkim instinktom opstanka u džungli. Šeparović je dobro poznat publici Bitefa, pre svega zahvaljujući izvođenjima predstava u produkciji Montažstroja.

Na 46. Bitefu učestvovao je sa produkcijom 55+, dok je 47. izdanje festivala otvorila predstava A gdje je revolucija stoko? Obe predstave, žiri festivala je nagradio specijalnom nagradom ,,Jovan Ćirilov“. Mladež bez Boga je na programu 53. Bitefa 19. septembra od 21 čas, na sceni ,,Mira Trailović“ Ateljea 212.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE