• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grafika različite starosne dobi

U galeriji "Grafičkog kolektiva" u januaru dve samostalne izložbe grafika - Mihaila Stanisavca i Miodraga Rogića.

Galerija "Grafički kolektiv" će, posle završetka tradicionalne izložbe "Mala grafika", organizovati u januaru dve samostalne izložbe grafika autora različite starosne dobi - Mihaila Stanisavca (28) i Miodraga Rogića (76), najavljeno je iz te galerije.

Stanisavac će se od 12. januara predstaviti serijom grafičkih listova koji svojim nazivima: Postament, Kućište, Ogledalo, Odraz, Kapija i drugo ukazuju na stvaralačku vizuru u kojoj su sublimirani elementi geometrizacije i figuracije.

Kombinovanjem tehnike duboke i visoke štampe, ovi radovi svedoče o visokom stvaralačkom potencijalu zasnovanom na senzibilnom promatranju sveta stvari i okruženja i njihovom “prevođenju” u znakovni svet vizuelnog.

Stanisavac je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a učestvovao je na više studentskih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba Rogića biće otvorena 26. januara, a njegovo stvaralaštvo je reprezentativan primer umetnosti sa jasnim, u dužem periodu, poznatim i prepoznatljivim jezikom kojim umetnik beleži i opisuje vizuelne podatke bez otkrivanja sopstvene emotivnosti u trenutku stvaranja dela, ocenila je istoričarka umetnosti Ljiljana Slijepčević.

Dodala je da autor svaki elemenat slike, crteža ili grafike - figuru, predmet ili pejzaž, prevodi na specifičnu likovnu znakovnost u okviru sistema rano oformljene likovne azbuke.

Rogić, slikar i grafičar diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu gde je završio i postdiplomske studije, od 1959. izlaže crteže, slike i grafike na samostalnim i kolektivnim izložbama.

Dobitnik je nagrade za grafiku i nagrade za slikarstvo Oktobarskog salona, Oktobarske nagrade grada Beograda i Velike ULUS-ove nagrade (monografija).

On je dobitnik i Velikog pečata Grafičkog kolektiva, Nagrade za životni doprinos grafičkoj umetnosti i Politikine nagrade za slikarstvo.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE