• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kneginja Jelisaveta Karađorđević ne živi u dvorcu, već kao podstanar!

 AnjaKonstantinovic.png
Autor Anja Konstantinović

Izložba posvećena kneginji Jelisaveti Karađorđević će trajati dva meseca počev od 15. septembra pa sve do 14. novembra.

 Knjeginja Jelisaveta Karađorđević izložba Izvor: Mondo/ Goran Sivački

U nedelju 15. septembra 2019. u Istorijskom muzeju Srbije, nakon svečanog otvaranje izložbe "Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje", svi zainteresovani građani biće u prilici da od 14 do 19 časova posete besplatno izložbu posvećenu kneginji Jelisaveti Karađorđević.

Aktuelno

Istorijski muzej Srbije će specijalno za ovu priliku biti otvoren i u ponedeljak 16. septembra, a kneginja će u muzeju biti svake srede od 17 do 18 časova i svi koji budu u tom periodu posetili muzej biće u prilici da je upoznaju.

Izložba je svojevrsni omaž kneginji Jelisaveti Karađorđević, kćerki kneza Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici i poslednjem članu vladarskog člana Karađorđevića rođenom u Kraljevini Jugoslaviji 1936. godine, nekoliko godina uoči progona dinastije iz zemlje. Ona je prva ličnost iz ove porodice koja se 1987. godine vratila na tlo bivše Jugoslavije, posle višedecenijskog progona.

Autorka izložbe Tamara Ognjević za MONDO je rekla da je njen prvi susret sa kneginjom bio pre tačno 30 godina kada je kao mlada novinarka otišla da je intervjuiše, a onda nam pojasnila odkud ideja za ovakvom izložbom.

"S obzirom da sam ja istoričar umetnosti i neko ko se bavi naukom kneginja me je pre nekoliko godina upitala 'Da li bi možda htela da pogledaš ovo što ja imam?' i tako je počelo. Naredne tri godine Artis centar sistematski istražuje njen legat u kom ima jako puno arhivske građe i kako je to krenulo ja sam joj predložila da napravimo izložbu", rekla je ona za MONDO.

Ognjevićeva je izdvojila po njoj najzanimljiviji predmet, a to je ogrlica koja je direktan dokaz da kneginja ima "dvojnu rusku krvnu sliku u svom pedigreu". Dodala je i da je kneginja bila spremna na punu saradnju kao i da je dozvolila da se izlože svi zanimljivi eksponati.

Tako se na izložbi može pogledati i originalni kofer koji je ona ponela sa sobom nakon progonstva iz Jugoslavija, na kom se idalje može videti nalepnica suetskog kanala, kneginjine haljine, porcelanski servis Marije Pavlove Demidove, tetke kneza Pavla i mnogi drugi predmeti.

Autorka je za kraj ženu koju poznaje 30 godina opisla rečima "Dela, a ne reči" i dodala da je ona jedna od najsnažnijih i najinspirativnijih žena koju je ona upoznala.

Kneginja je istakla da njoj materijalne stvari nisu bitne, te tako danas živi kao podstanar u stanu koji se nalazi u centru grada.

Povezane vesti

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirjana Vidojevic

Karakteristicno za Srbe da pljuju po svemu cime se drugi narodi ponose.Naša zemlja je imala i careve i kraljeve u svojoj bogatoj istoriji a takve stvari privlace turiste koje sam juce srela u muzeju ( iz Japana). Jelisaveta je inace na pitanje kako da je oslovljavaju rekla : “ Samo Jelisaveta”. Jasno je svima da pravno ona sada nije kneginja ali je rodjena kao kneginja a samo ta cinjenica bi privukla mnogo turista iz celog sveta na ovu izlozbu. Uz to je vrlo svestrana licnost i po ugledu na oca umetnicka dusa: napisala je nekoliko knjiga za decu, bavila se slikarstvom i glumom i zivot je nije mazio i pazio. Za razliku od nje koja vodi jedan skroman zivot neki koji nemaju ni trunku kraljevske loze (Jelisaveta i po ocu i majci vuce korene ne samo srpske vec i ruske kraljevske loze) ponasaju se kao kraljevi i zive u takvom izobilju !

Gojko

Nije kneginja jer Srbija je Republika.

***

@Gojko jeste kneginja i izuzetna licnost.

SERIJE