U nedelju 15. septembra 2019. u Istorijskom muzeju Srbije, nakon svečanog otvaranje izložbe "Kneginja Jelisaveta - Dugo putovanje", svi zainteresovani građani biće u prilici da od 14 do 19 časova posete besplatno izložbu posvećenu kneginji Jelisaveti Karađorđević.

Istorijski muzej Srbije će specijalno za ovu priliku biti otvoren i u ponedeljak 16. septembra, a kneginja će u muzeju biti svake srede od 17 do 18 časova i svi koji budu u tom periodu posetili muzej biće u prilici da je upoznaju.

Izložba je svojevrsni omaž kneginji Jelisaveti Karađorđević, kćerki kneza Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici i poslednjem članu vladarskog člana Karađorđevića rođenom u Kraljevini Jugoslaviji 1936. godine, nekoliko godina uoči progona dinastije iz zemlje. Ona je prva ličnost iz ove porodice koja se 1987. godine vratila na tlo bivše Jugoslavije, posle višedecenijskog progona.

Autorka izložbe Tamara Ognjević za MONDO je rekla da je njen prvi susret sa kneginjom bio pre tačno 30 godina kada je kao mlada novinarka otišla da je intervjuiše, a onda nam pojasnila odkud ideja za ovakvom izložbom.

"S obzirom da sam ja istoričar umetnosti i neko ko se bavi naukom kneginja me je pre nekoliko godina upitala 'Da li bi možda htela da pogledaš ovo što ja imam?' i tako je počelo. Naredne tri godine Artis centar sistematski istražuje njen legat u kom ima jako puno arhivske građe i kako je to krenulo ja sam joj predložila da napravimo izložbu", rekla je ona za MONDO.

Ognjevićeva je izdvojila po njoj najzanimljiviji predmet, a to je ogrlica koja je direktan dokaz da kneginja ima "dvojnu rusku krvnu sliku u svom pedigreu". Dodala je i da je kneginja bila spremna na punu saradnju kao i da je dozvolila da se izlože svi zanimljivi eksponati.

Tako se na izložbi može pogledati i originalni kofer koji je ona ponela sa sobom nakon progonstva iz Jugoslavija, na kom se idalje može videti nalepnica suetskog kanala, kneginjine haljine, porcelanski servis Marije Pavlove Demidove, tetke kneza Pavla i mnogi drugi predmeti.

Mondo/ Goran Sivački jelisaveta karađorđević

Autorka je za kraj ženu koju poznaje 30 godina opisla rečima "Dela, a ne reči" i dodala da je ona jedna od najsnažnijih i najinspirativnijih žena koju je ona upoznala.

Kneginja je istakla da njoj materijalne stvari nisu bitne, te tako danas živi kao podstanar u stanu koji se nalazi u centru grada.