• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FRKA u svetu umetnosti: Benksijeva slika od 11 MILIONA evra nije njegova?!

Izvor mondo.rs

Slika majmuna u britanskom Parlamentu, prodata za rekordnu sumu, navodno uopšte nije delo najpoznatijeg uličnog umetnika!

Slika koja prikazuje donji dom britanskog parlamenta ispunjen šimpanzama (Devolved Parliament), široka četiri metra, prodata je za 9.879.500 funti za svega 13 minuta od početka nadmetanja u kući Sotebi. Očekivalo se da će to delo, nastalo 2009. godine, dostići cenu između 1,5 i dva miliona funti, a dostigla je pet puta veću cenu!

Reagujući na ovu vest, Benksi je na svom Instagram profilu napisao da je "šteta što više nije vlasnik slike". Ali, britanski mediji sada prenose da nije njen AUTOR!

Možda će vas zanimati

Problem je, prenosi "Dejli mejl", u tehničkoj zahtevnosti i preciznosti prikaza samih šimpanzi, koje su urađene u nivou realističnosti koji nije karakterističan za Benksija.

Slavni ulični umetnik nije se, naravno, oglasio povodom autentičnosti slike. Ranije je na Instagramu citirao australijskog kritičara Roberta Hjuza (1938-2012) povodom komercijalizacije u oblasti vizuelnih umetnosti.

"Umetnost bi trebalo da nas pročisti i učini inteligentnijim, ali je cena umetničkog rada postala deo njegove funkcije, pa je njegov novi posao da visi na zidu i bude što skuplji. Umesto da bude zajedničko vlasništvo čovečanstva kao što je knjiga, umetničko delo postaje vlasništvo nekoga ko može da ga priušti. Zamislite kada bi svaka vredna knjiga koštala po milion dolara - zamislite kakav bi katastrofalan učinak to imalo na kulturu", naveo je svojevremeno Hjuz.

Aukcijska kuća Sotebi saopštila je povodom prodaje Benksijeve slike da, bez obzira gde ko sedi u debati o Bregzitu, nema sumnje da je taj rad relevantniji sada nego ikada pre. Prethodni aukcijski rekord Benksija iznosio je 1,4 miliona funti (1,8 miliona dolara) - za koliko je prodata slika "Keep It Spotless" u Sotebiju u Njujorku 2008.

Anonimni vlasnik slike pozajmio ju je proletos Bristolskom muzeju da bi obeležio desetogodišnjicu Benksijeve izložbe, kao i prvobitno planirani datum izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (29. mart) na osnovu referenduma od pre tri godine. Taj proces i dalje traje, a poslednji pomenuti rok je 31. oktobar.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milos

Slika je 👏🏻

SERIJE