Prošlo je tačno 146. godina od rođenja jedne odnajznačajnijih figura srpske likovne umetnosti s početku 20. veka - pametne, hrabre i humane Nadežde Petrović.

Kada nije slikala, držala je govore, maštala, pisala kritike i previjala borce - u tri rata je bila bolničarka. Osnivačica "Kola srpskih sestara", a rođena je na današnji dan 1873. godine u Čačku od oca Dimitrija - Mite Petrovića i majke Mileve, sestričine Svetozara Miletića.

Ona je lik sa kojim se svakodnevno susrećemo u našim životima. Od devet novčanica u opticaju izdanja Narodne banke Srbije na samo jednoj se nalazi lik žene i to upravo Nadežde Petrović. Novčanica sa njenim likom u opticaju je od 2. jula 2005.

Slikarstvo je učila u Beogradu i Minhenu, zatim ga je u savršavala u Parizu, a u svoju otadžbinu se vratila kada je bilo najteže. Početak balkanskih ratova vraća je u njenu zemlju - dobrovoljno je krenula za srpskom vojskom kao bolničarka i to na frontu. 

Za vreme Prvog i Drugog balkanskog rata (1912-1913) Nadežda se redovno javljala svojima dopisnicama.

"...Mi ovde živimo u neprekidnom jauku ranjenika, previjanju rana, pokliču naše junačke vojske, marševima njihovim, dočeku i ispraćanju njihovom na bojno polje, da ih otuda ranjene primamo i negujemo..." napisala je na jednoj od njih.

Za vreme Prvog svetskog rata Nadežda Petrović je bila dobrovoljac Dunavske divizije, sa kojom učestvuje u borbi na Mačkovom kamenu. U zatišje 1915. godine Nadežda je otišla u Skoplje, gde se sklonila njena porodica koja nije mogla da je odgovori od namere da ode i na Valjevski front.

Epidemija pegavog tifusa harala je Valjevom, a krajem marta 1915. godine zaraza je zahvatila i Nadeždu Petrović koja je bolovala sedam dana i preminula 3. aprila 1915. godine.

Na frontu u Valjevu radila je kao bolničarka Infektivne vojne bolnice. Tamo je slikala i svoje poslednje delo tokom borbi sa teškom bolešću - "Šatori Valjevske bolnice". Ova hrabra žena iza sebe ostavila je ne samo fenomenalna umetnička dela, već i inspirativnu priču o požrtvovanju.

Ovu junakinu ovekovečio je i naš poznati slikar, pisac, pesnik i dramaturg Đura Jakšić slikom "Devojka u plavom" koja je postala njegovo najpoznatije delo.