• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA URANKU: Nova verzija prve srpske opere po tekstu Branislava Nušića

Izvor mondo.rs Izvor Politika

Nova verzija prve opere u istoriji srpske muzike biće izvedena 30. oktobra u Narodnom pozorištu.

 Narodno pozorište opera Na uranku Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kada se 30. oktobra uveče podigne zavesa, na Veliku scenu Narodnog pozorišta stupiće odabrana grupa uglavnom mladih umetnika i, posle višegodišnje pauze, premijerno će izvesti operu Stanislava Biničkog "Na uranku", u režiji Ane Grigorović, prenosi "Politika".

"Ovu predstavu pripremamo povodom 100 godina Beogradske opere, a u okviru proslave 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta. Reč je o delu Stanislava Biničkog za koje je libreto pisao slavni Branislav Nušić. Ovo je jednostavna priča sa tragičnim krajem i govori o našem mentalitetu i sredini i kako paradoksalno postajemo žrtve nas samih. To je i kratka operska poslastica sa popularnim narodnim melodijama od kojih su neke još početkom prošlog veka postale izuzetno cenjene među narodom, u kafanama. I 'Kad bi znala, dilber Stano' je jedna od njih," kaže rediteljka Ana Grigorović.

Možda će vas zanimati

Prema njenim rečima, to je priča o ljubavnom trouglu mladog srpskog para i turskog age, a radnja prati vreme pod turskom vladavinom.

"Postavka je moderna, a zaplet osavremenjen i stilizovan, da bi publici približio ovu univerzalnu ljubavnu priču. Takođe je zanimljivo što su u proces uključeni isključivo mladi ljudi, budućnost Narodnog pozorišta," navodi rediteljka.

Dirigent je Stefan Zekić, scenograf Dunja Kostić, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, koreograf Miloš Kecman, scenski pokret radi Suzana Lukić. U predstavi pevaju Evgenija Jeremić, Marko Živković, Dubravka Filipović, Svjetlana Đokić, Vuk Zekić, Vuk Matić, Mihailo Šljivić, Milan Panić i Mihailo Otašević, a tu je i glumac Hadži Nenad Maričić. Naravno, sve bi bilo nezamislivo bez Hora i Orkestra Narodnog pozorišta.

Rediteljka podvlači da predstava jeste tragedija, ali da je ekipa pokušala da akcentuje komične elemente malograđanskog društva.

Iako mlada, Ana Grigorović iza sebe ima već sijaset potpisanih predstava kao što su Mocartov "Bastijen i Bastijena", Pučinijev "Đani Skiki", Lorkin "Dom Bernarde Albe", Bauerovo "Magično po podne" i mnoge druge. Završila je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti i teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE