• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matica iseljenika dodelila književne nagrade

Izvor Tanjug

Književnu nagradu "Rastko Petrović", koju dodeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, za 2019. godinu dobili su Ivo Munćan (Rumunija), Ilija Šaula (SAD), Goran Vračar (Republika Srpska) i Silvija Otašević (SAD).

 Pisci za decu Silvija Otašević dobitnici nagrada Matice iseljenika Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu "Rastko Petrović" dodeljuje od 1996. godine, u tri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Od ove godine prvi put se dodeljuje i nagrada za stvaraoce koji pišu za decu i mlade.Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedeljnik "Naša reč" Saveza Srba u Rumuniji i portal "Štajerske novice" u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora.

Uručenje nagrada biće u Matici iseljenika i Srba u regionu 25. decembra.

Ivo Munćan je rođen je 1943. u Varjašu u Rumuniji. Bio je nastavnik i urednik u brojnim listovima i magazinima, a pored književnosti bavi se publicistikom i prevodilaštvom i priređuje antologije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a napisao je 101 knjigu poezije, proze i prevoda za decu i odrasle na srpskom i rumunskom. Živi i radi u Temišvaru, Rumunija.

Ilija Šaula je detinjstvo proveo na Kordunu, a posle "Oluje" je otišao u SADAutor je sedam knjiga proze i poezije. Naročitu pažnju javnosti privukao je promislima o životu - kratkom prozom "Bulevar svetlosti" i bajkovito-filozofskom pripovešću - romanom "Midar". Rukovodi društvom "Kordun" iz Filadelfije. Živi i radi u Vest Česteru, Pensilvanija, SAD.

Goran Vračar je rođen 1964. godine u Sarajevu. Objavio je knjige "Let iznad Lukavičijeg gnijezda", "Kada ti jave da sam umro", "Kad smo se voljeli nas dvoje", "Ispovest ludaka" i "Sedmi dan" (roman). Njegovu pesmu "Svetla Sarajeva" objavila je grupa Zabranjeno pušenje, kao prvu na albumu "Šok i nevjerica", a dobitnik je nagrada na Vidovdanskim susretima Sokolac, Zadužbine Jovan Dučić iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodeljuje Ministrastvo kulture Republike Srpske i nagrade "Izvor" za najbolju pesmu koju dodeljuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Silvija Otašević je napisala knjige "Plurkini musketari" i "Olimpijski san" koje su đaci beogradskih osnovnih škola proglasili za najbolje i dodelili joj dva puta prvu nagradu "Dositejevo pero". Od 2000. godine živi u SAD.

Olimpijski san - roman koji treba pročitati

Pre preseljenja u Njujork, gde je živela duže od decenije, bila je najmlađi novinar saradnik najtiraženijeg časopisa za tinejdžere "Ćao", magazina "Vreme zabave" i "Osmice", nedeljnika koji je izdavala "Borba". Napisala je i modernu bajku "Gradić pufnastog sunca" u želji da pomogne najmlađima da pobede strah od mraka. U Prinstonu je izučavala biznis i akademsko pisanje. Dobitnik je "Zlatne značke" KPZ. Živi u Majamiju i upravo završava četvrtu knjigu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE