• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vitezović o Handkeu": "Moramo ga smatrati svojim i braniti ga od svih"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Održana tribina pod nazivom "Pravda za Handkea".

Udruženje književnika Srbije organizovalo je danas tribinu "Pravda za Handkea" na kojoj su učestvovali predsednik Milovan Vitezović, akademik Jovan Delić, profesor dr Zoran Avramović, likovni umetnik i izdavač Mirko Mrkić Ostroški.

Prikazan je i snimak iz Narodne biblioteke iz 1996. godine kada je Handke održao govor, kao i slikarka Olja Ivanjicki koja je tada oslikala korice njegove knjige.

Možda će vas zanimati

Vitezović je u svom uvodnom obraćanju istakao da je austrijski pisac, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Peter Handke pokazao svest i saosećanje kada je srpskom narodu bilo najgore i da ga zato "moramo smatrati svojim i braniti ga od svih".

Podsetio je okupljene i na činjenicu da je Handke zasluženo počasni član Beograda, kao i Udruženja književnika, kao i da je pored Ive Andrića i Harolda Pintera treći Nobelovac kome je dodeljena prestižna Vukova nagradu.

"Pripadam generaciji koja je imala slogan 'Budimo realni, zahtevajmo nemoguće', kao i Handke koji nikada nije pristajao da se povinuje poput mnogih drugih. Bio je primljen u Generaciju 47 kao najmlađi i uvek je bio pobunjenik, samotnjak, doseldan sebi", kazao je Vitezović.

Akademik Jovan Delić apelovao je da se povodom dolaska Petere Handkea na proleće, što je ranije najavljeno, organizuju ozbiljni skupovi i večeri jer je on "izuzetno ozbiljan čovek koji to zaslužuje".

Vitezović je još najavio da je u planu da Septembarske susrete posvete upravo Handkeu, kao i da se sprema zbornik radova o njemu.

"Nagradu Momo Kapor uručili smo Peteru Handkeu i još tada smo rekli šta o njemu mislimo. Smatram da malo znamo o njegovoj drami i književnosti uopšte. Zato bi trebalo da češće organizujemo skupove gde bi o njemu govorili stručnjaci", smatra Delić i dodao da je Handke bio uvek sam protiv svih, "neko ko rizikuje mnogo, služi istini, neko na većem zadatku koga treba čivati jer je božiji unikat u vremenu laži."

Zoran Avramović nazvao je svoj govor "Handkeova reč o Srbiji grmi do neba", istakavši da je "napad na Handkea napad na Srbiju".

Nabrojavši sve zemlje i njihove predstavnike koji su poslednjih dana javno bili protiv dodeljivanja Nobelove nagrade Handkeu, Avramović je ocenio da je to istovremeno napad na našu zemlju "koja je sama u borbi za istinu o sebi".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE