• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Nam Pajk - izumitelj video umetnosti

Čuveni korejski umetnik Nam Džun Pajk, poznat kao izumitelj video umetnosti, umro je 29. januara u 74. godini u Majamiju (SAD), prenose agencije. Pajk je studirao istoriju umetnosti, istoriju muzike i filosofiju na Univerzitetu u Tokiju, a 1956. godine je otišao u Nemačku, gde je nastavio da studira istoriju muzike na Univerzitetu u Minhenu.

Čuveni korejski umetnik Nam Džun Pajk, poznat kao izumitelj video umetnosti, umro je 29. januara u 74. godini u Majamiju (SAD), prenose agencije.

Pajk je studirao istoriju umetnosti, istoriju muzike i filosofiju na Univerzitetu u Tokiju, a 1956. godine je otišao u Nemačku, gde je nastavio da studira istoriju muzike na Univerzitetu u Minhenu.

Kako piše berlinski dnevnik "Velt", Nemačka je imala presudan uticaj na Pajkovu karijeru jer je 1963. godine imao debitantsku izložbu u Vizbadenu, nazvanu "Muzička izložba - elektronska televizija".

Na izložbi je po celoj prostoriji bilo smešteno 12 televizora koji su emitovali neočekivane zvuke i slike kroz prolamanje dobijenih slika.

Pajk je izumeo video umetnost tako što je kombinovao nekoliko televizora sa skulpturama, muzikom i umetnicima koji su izvodili uživo svoju tačku. Pajk se 1964. godine preselio u Njujork, gde je počeo da radi s poznatom violončelistkinjom Šarlotom Murman. Njih dvoje su napravili pravi skandal u Njujorku 1967. godine prilikom izvodjenja Pajkove "Sekstroničke opere" (Opera sextronique) - Murman je "svirala" violončelo na svojim golim grudima i na Pajkovim ledjima! Pajk i Murman su potom uhapšeni zbog "skarednosti i nepristojne golotinje".

Čim je pušten na slobodu Pajk je u znak protesta izgradio dosad najpoznatiji i najneudobniji grudnjak u istoriji umetnosti - sastojao se od dvaju malih televizijska ekrana na grudima Šarlote Murman.

"Umetnost je prevara. Samo treba da uradite nešto što niko pre vas nije uradio", rekao je jednom prilikom Paik i ostao upamćen po ovoj rečenici.

(Tanjug)

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mare

Ma da sada je most bas kompletan,jos samo da se urade prilazi koji ne postoje i da se zavrse sve petlje,za jedno 5 godina i mozda i bude kompletan!!!

ddt

al ovde neko mlogo troluje hehe

Jovana =)

Ja ga danas ne vidoh.......

SERIJE