• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jair Vardi otvara Beogradski festival igre

Izvor mondo.rs Izvor Agencije

Vizionar u oblasti savremene igre obratiće se publici na otvaranju 17. izdanja BFI.

 Beogradski festival igre Jair Vardi Izvor: YouTube/ILTV Israel News

Igrač, koreograf i jedan od najvećih vizionara u oblasti savremene igre, Jair Vardi, otvoriće 17. Beogradski festival igre. Direktor čuvenog Centra Suzan Delal iz Tel Aviva i Departmana umetničke igre Rubin akademije u Jerusalemu, obratiće se kratkom besedom beogradskoj publici pre početka predstave Drezden Frankfurt kompanije igre u Centru Sava, 21. marta u 20h.

Rođen u Kibucu Kfar Blam 1948. godine, Jair Vardi je bio glavni igrač u trupama Batševa i Bat Dor, pre nego što je dobio angažman u londonskoj Rambert kompaniji. U ovoj trupi, beleži ulogu u spektakularnom komadu "Surova bašta" Kristofera Brusa, prikazanom na kanalu BBC, a igrao je takođe uz Rudolfa Nurejeva u komadu "Pjero mesečar" Glena Tatlija i nastupao u okviru gala programa Nurejev i prijatelji širom sveta, kao jedini umetnik iz sveta moderne igre među baletskim zvezdama.

Možda će vas zanimati

Sarađivao je sa najvažnijim koreografima tog vremena, poput Marte Grem, Hozea Limona, Glena Tatlija, Džeroma Robinsa i Džona Kranka. Godine 1983, bio je postavljen na mesto izvršnog i umetničkog direktora kompanije Engleskog teatra igre u Njukastlu. U Izrael se vraća 1988. godine, kako bi preuzeo vođenje tek sagrađenog Suzan Delal centra za igru i teatar u Neve Cedeku u Tel Avivu. Njegova vizija postaje temelj razvoja Centra koji se brzo pozicionira kao glavna baza i snaga izraelske igre. Pod njegovom upravom, Centar je brojnim izraelskim umetnicima ponudio prostor za vežbu, uslove za umetničko stasavanje i prestižne pozornice za nastupe. Zahvaljujući njegovim kontaktima, uspostavljena je komunikacija sa međunarodnom scenom i njenim najznačajnijim predstavnicima. U okviru Centra Suzan Delal su inicirane domaće i međunarodne radionice, majstorski kursevi, veze između koreografa i igrača, kao i brojna takmičenja, festivali, prikazi izraelske i inostrane produkcije...

Kao koreograf, Vardi je potpisao nekoliko značajnih komada za pozorište i televiziju. Dobitnik je Nagrade Kinor David za svoj koreografski prvenac "Asher elav nichsafti", kao i Nagrade Rozenblum koju dodeljuje Grad Tel Aviv. Takođe, laureat je Nagrade izvrsnosti koju dodeljuje Ministarstvo inostranih poslova Izraela i nosilac titule Oficira reda umetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske. Umetnički je savetnik Karmijel festivala i programa savremene igre u Operi u Tel Avivu. Jedan je od inicijatora Beogradskog festivala igre, ali i mnogih drugih, danas važnih festivala i projekata iz oblasti savremene igre u svetu.

Pred dolazak u Beograd, pitamo ga o savremenoj igri u Izraelu, koja je izuzetno popularna i daleko van granica Izraela. Zašto je ljudi vole, u čemu je njena posebnost? "Da, izraelska savremene igra je posebna, jer ona u sebi sadrži jedinstven kvalitet. U pitanju je njena fizikalnost, ali mnogo više od toga: bogatstvo duhovnog i kulturnog nasleđa. Pomislite na poreklo, na korene izraelskog društva... U tim različitim, a jarkim bojama izraelskog naroda, dozvoljene su sve estetske razlike. Geografska situacija nas je naterala da stvaramo sopstveni identitet među nama samima, i mi to jedinstveno bogatstvo koristimo kako bi razmenjivali umetničke ideje i kreaciju. U okviru svog prostora, ali i sa svojim susedima, a zatim i sa celim svetom", kaže Vardi.

O našem, Beogradskom festivalu igre zna mnogo, iako ga nikada nije posetio. "Za mene je ogromna čast da otvorim ovakav Festival. O Vašoj manifestaciji svi umetnici imaju samo reči poštovanja i hvale. Poznajem Aju Jung jako dugo i divim se njenoj energiji, ali i sposobnosti da predstavi toliko trupa i koregrafa svetske reputacije i najvišeg kvaliteta, istovremeno otkrivajući i one autore koji su tek na početku svog putovanja.

Pod sloganom „Čista senzacija", 17. Beogradski festival igre će od 21. marta - 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Festivalu prethodi tradicionalna revija filmova Dani igre u beogradskoj Kinoteci (29.1.-2.2.) i u novosadskom Kulturnom centru (13.-17.2.), brojne koreografske radionice, majstorski kursevi, diskusije i prezentacije, ali i gostovanje Zvezda Njujork siti baleta u Budimpešti (11.3.), Novom Sadu (13.3.) i Beogradu (14.3.).

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE