• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumac iz serija "Senke nad Balkanom" i "Koreni" je novi Kaligula!

Izvor mondo.rs

Igor Đorđević u ulozi koju je pre više od 40 godina tumačio Miki Manojlović!

 Igor Đorđević Kaligula Narodno pozorište Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Premijera "Kaligule", jednog od najpoznatijih komada slavnog francuskog pisca, filozofa i novinara, nobelovca Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić koja je naslovnu ulogu poverila Igoru Đorđeviću, biće održana 5. februara (19.30) na Velikoj sceni. Đorđevića televizijska publika zna po brojnim ulogama u serijama kao što su "Senke nad Balkanom", "Koreni", "Preživeti Beograd", "Meso" i drugim

U ansamblu su i Sena Đorović (Cezonija), Đorđe Marković/ Miloš Đorđević (Helikon), Bojan Žirović (Hereja), Nemanja Stamatović (Scipion), Petar Božović (Mereja), Dimitrije Ilić (Senekt), Vladan Gajović (Oktavije), Zoran Ćosić (Lepid), Bojan Krivokapić (Mucije) i Sanja Marković (Mucijeva žena), uz violončelistkinju Aleksandru Lazin, dok plesnu scenu izvode Olga Olćan, Iva Ignjatović i Čedomir Radonjić.

Možda će vas zanimati

Rediteljka predstave Snežana Trišić kazala je da već duže vreme želi da radi fantastično delo Albera Kamija.

"Konačno je sazrelo vreme i poklopile su se odlične okolnosti da se ta predstava sa Igorom Đorđevićem u glavnoj ulozi dogodi. Izbegla bih velike reči u najavi predstave iako je to gotovo nemoguće kada je reč o kompleksnom filozofskom delu kakvo je 'Kaligula'", kazala je Trišić.

Ona je i napomenula da je adaptacija teksta koju je uradio Milan Marković potpuno "naslonjena" na samo delo.

"Nismo imali potrebe da to delo osavremenjujemo na sceni jer se na izuzetan način bavi savremenim čovekom. Postavlja večna pitanja koja se odnose na motive življenja svakog od nas. Jedno od najvažnijih pitanja u predstavi je zašto zapravo izdržavamo ovakve živote", kazala je Trišić.

Za nju nema dileme da se filozofska dimenzija komada prepliće sa najdubljim i najintimnijim porivima čovekove duše.

"Ta poetična destrukcija Kaligule pre svega i apsurdni ponor čovekove pozicije su pred nas stavili ogroman zadatak da iznađemo adekvatna sredstva da to izrazimo na sceni", kazala je Trišić.

Igor Đorđević koji igra naslovnu ulogu u predstavi ističe da ima osećaj kako "dobija orden pre bitke".

"Nije se predstava još desila i nadam se da će se 5. februara dogoditi u našem susretu sa publikom. 'Kaligula' jeste veliki zadatak i hvala rediteljki koja mi je otkrila mogućnost da se nađem u toj ulozi, jer nikada sebe nisam video u procesu oživljavanja tog lika na sceni. Ona je poverovala da mogu da iznesem tu kompleksnu stvar na sceni i ostaje mi samo da to poverenje opravdam", kazao je Đorđević.

On je posebno zahvalio Petru Božoviću.

"Kada se istinski doajen našeg glumišta nađe u tako maloj ulozi onda je jasno da pripremamo značajnu predstavu", kazao je Đorđević.

Božović je naglasio da ne postoje male uloge, već glumci koji ne umeju da ih odigraju.

"Velika je ovo predstava da bih uopšte pitao kakva mi je uloga, a i dobro me paze u Narodnom pozorištu, pa mi je plan da igram sve što mi ponude", kazao je Božović.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić naglasila je da je reč o posebnom projektu po značaju, obimu i zahtevnosti.

"Srećna sam što ovo ozbiljno delo radi veliki i kvalitetan ansambl i odlična ekipa saradnika. Za Igora Đorđevića ovo je korak dalje u njegovom razvoju. Posebno se radujem i zahvaljujem što je sa nama veliki glumac i izuzetna ličnost Petar Božović", izjavila je Ivana Vujić.

Milan Marković Matis bio je zadužen za adaptaciju teksta i dramaturški rad, scenografiju je uradio Darko Nedeljković, a kostime Marina Medenica. U autorskom timu su i Irena Popović Dragović (kompozitor), Isidora Stanišić (scenski pokret) i Ljiljana Mrkić Popović(scenski govor). Producenti su Nemanja Konstantinović i Miloš Golubović, inspicijent je Sanja Ugrinić Mimica, a sufler Dušanka Vukić.

"Kaligula" je do sada samo jednom premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu - bilo je to 11. maja 1979. godine u režiji Petra Šarčevića. Tada su uloge tumačili Miki Manojlović, Olivera Marković, Bogdan Diklić, Predrag Tasovac i drugi.

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zdravko

Odličan glumac, mišljenja sam da nas tek čekaju njegove najbolje uloge.

Prikolica

Dobar glumac zaista neko ko se istice posle mnoogo vremena. Primetio sam ga u Korenima. Svuda kasnije je bio odlican a specificno kao Hamed.

SERIJE