• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nađene statue boginje rata i nubijskog kralja

U Egiptu su pronađene statue stare 3.400 godina, dve koje prikazuju boginju sa lavljom glavom Sehmet i statuu kralja sa nubijskim crtama lica, rekla je direktorka medjunarodnog arheološkog tima koji je pronašao kipove.

U Egiptu su pronađene statue stare 3.400 godina, dve koje prikazuju boginju sa lavljom glavom Sehmet i statuu kralja sa nubijskim crtama lica, rekla je direktorka medjunarodnog arheološkog tima koji je pronašao kipove.

Prema mitologiji, boginja rata Sehmet posedovala je moći Sunca i bila odgovorna kako za lečenje tako i za izazivanje bolesti.

Arheolozi veruju da su statue iskopane sa drugog nalazišta a zatim sakrivene u hramu u Luksoru da bi bile sklonjene od pljačkaša ili da bi kasnije bile prodate.

Jedna od njenih statua je od granita, visine 150 centimetara, a u ruci drži simbol koji predstavlja život i rolnu papirusa.

"Izuzetno je lepa. Nedostaju samo stopala i postolje", rekla je Urig Suruzijan, direktorka tima konzervatora koji radi u nemačkom Arheološkom institutu u Kairu.

Arheolozi su statue pronašli u hramu faraona 18. dinastije Amenhotepa Trećeg u Luksoru, dok su radili na projektu za zaštitu tog svetilišta od vode iz reke Nil.

Od druge statue boginje Sehmet, pronašli su samo bistu veličine jednog metra, što ih je navelo na zaključak da je kip nekada imao džinovske dimenzije, dodala je.

Naučnici su takođe pronašli glavu statue od crvenog granita, koja prikazuje kralja za kog veruju da je bio vladar kušitskog perioda, koji je trajao od 747. do 656. godine pre nove ere.

"Statue kušitskih kraljeva su veoma retke, posebno u Egiptu", objasnila je Urig Suruzijan i dodala da se Kuš nalazio južno od starog Egipta, u Nubiji, a sada u najvećoj meri potpada pod Sudan.

Nijedna od statua ne pripada području u kome je zakopana, istakla je ona i navela da su premeštene kasnije.

"Moguće je da su odložene u prvoj polovini 20. veka a možda i u 19. veku, kada su agenti i kolekcionari dolazili ovde kako bi poslali statue u inostranstvo", kazala je i dodala da su ih arheolozi možda zakopali kao bi ih sklonili od pljačkaša.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ROMAN

Po svemu sudeci Mars je nekada bio planeta sa uslovima za zivot i verovatno ga je bilo u velikom obimu,a onda se desilo ono sto ceka i planetu Zemlju za nekoliko hiljada godina.Temperatura ce konstantno da raste zbog zagrevanja sunca,i sve sto je postojalo ikada na Zemlji ce se pretvoriti u nista,jer na nekoliko hiljada stepeni ce da nestane svaki trag zemaljske civilizacije.Vrlo lako se shvaca ova buducnost Zemlje,kada se odgleda dokumentarac na Nat.Geografiji koji je bio skoro prikazivan a ima potvrdu svih relevantnih svetskih naucnika.Mada je zagrevanje vec pocelo vrlo intenzivno.

SERIJE