• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo kulture protiv Jelene Trivan: Nemaš pojma! Ona: Vratite pare!

Medijsko prepucavanje Ministarstva kulture i predsednice Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelene Trivan. Povod - pare, naravno. "Nije bliskost vlasti jedino merilo. Razmisli pre nego što nešto kažeš", poruka je Ministarstva Jeleni Trivan.

jelena trivan mondo stefan stojanovic 21.jpg Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Oštar verbalni sukob Ministarstva kulture i predsednice Filmskog centra Srbije Jelene Trivan. Oko novca, razume se i planiranih izdvajanja iz budžeta, koja su ionako smanjena zbog epidemije korona virusa.

Ministarstvo je reagovalo na javni nastup jelene Trivan u kojem je optužila Ministarstvo kulture za dodatno "kresanje" sredstava namenjenih Filmskom centru Srbije i za opšti nemar za filmsku industriju u Srbiji. U odgovoru, Ministarstvo je Jeleni Trivan, između ostalog, poručilo da ne razume baš stvari, da "razmisli pre nego što progovori" i da bliskost vlasti nije jedina preporuka da neko obavlja neku javnu funkciju.

Možda će vas zanimati

Jelena Trivan je odgovorila poručivši Ministartsvu kulture da je zasluga isključivo premijerke Ane Brnabić da vrati film gde mu pripada, iako te napore "stalno opstruira Ministarstvo kulture".

Ministarstvo kulture i informisanja najpre je danas ocenilo da je Jelena Trivan, u jučerašnjem nastupu na jednoj o TV stanica sa nacionalnom frekvencijom, "obuzeta čudnom jarošću, drvlje i kamenje" bacala na ministarstvo zbog smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije

U saopštenju se ističe da je ona tom prilikom javnosti nudila svoje nerazgovetno i konfuzno tumačenje kulturne politike Srbije.

"Doktorka Trivan pokazala je svojim nastupom da niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije, niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju. Teškoće ima i u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome. Posebno ne razume, ili se pravi da ne razume, za šta se zalagalo Ministarstvo kulture i informisanja kada je reč o finansiranju Filmskog centra Srbije. Umesto toga, preambiciozna dr Trivan zaprepastila je kulturnu i širu javnost svojom jeftinom parolaškom demagogijom i gnevnim skandiranjem protiv Ministarstva kulture i informisanja", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Jeleni Trivan je spočitano da ne razume kako stvari funkcionišu, odnosno da je budžet za kulturu svima "skresan" usled nastalih okolnosti zbog epidemije korona virusa, pa i Filmskom centru Srbije, koji je inače najveći korisnik budžeta Ministarstva kulture. Takođe, upućena je na Ministarstvo finansija.

"Da razume jezik činjenica, uvažena doktor Trivan shvatila bi da je i pored velikog zalaganja Ministarstva kulture i informisanja da se u 2020. godini obezbede budžetska sredstva koje je Filmski centar planirao, došlo je do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu mimo volje i saglasnosti Ministarstva što se, nažalost, neminovno i u procentualnom iznosu odrazilo na sve ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, pa i na Filmski centar Srbije".

Iz Ministarstva objašnjavaju da je tokom trajanja vanrednog stanja usled pandemije virusa Kovid-19, na osnovu instrukcija Ministarstva finansija prvo došlo do preusmeravanja dela budžeta Ministarstva kulture i informisanja za prioritetne oblasti finansiranja, a nakon toga i do rebalansa budžeta, što je, kako preciziraju, dovelo do ukupnog smanjenja budžeta Ministarstva kulture i informisanja za nešto više od 2,7 milijardi dinara odnosno za više od 20 odsto u odnosu na početak godine.

"S obzirom da Filmski centar Srbije ima najveći budžet od svih ustanova kulture, logično je da je do najvećeg smanjenja budžeta u nominalnom iznosu došlo upravo kod te ustanove. Što se tiče nerealizovanih sredstava u iznosu od preko 250 miliona dinara Filmskog centra Srbije u 2019. godini, svako dobronameran, u koje očigledno predsednik UO Filmskog centra Srbije ne spada, mogao je da sazna da je Ministarstvo kulture i informisanja na vreme i u roku preduzelo sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti, ali da nadležni državni organ, u konkretnom slučaju Ministarstvo finansija, iz razloga nepoznatih Ministarstvu kulture i informisanja, nije izvršilo prenos sredstava namenjenih Filmskom centru Srbije", obrazlažu iz ministarstva.

Takođe smatraju da Jelena Trivan, u jučerašnjem nastupu, nije slučajno izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva kulture i informisanja Filmski centar Srbije ostvario najveći budžet u svojoj istoriji u iznosu od 1,2 milijarde dinara u 2019. godini, kao i da je budžet ustanove progresivno povećavan i to: u 2016. godini iznosio je 622 miliona dinara, u 2017-oj 715 miliona dinara i u 2018. godini nešto preko milijardu dinara.

"Poređenja radi, ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo je za programske aktivnosti Filmskog centra Srbije 361 milion dinara. U istom vremenskom periodu, broj konkursa koje raspisuje Filmski centar utrostručio se. Za sve to je, što je Jelena Trivan takođe propustila da zapazi, u najvećoj meri zaslužno upravo Ministarstvo kulture i informisanja, kao državni organ nadležan za Filmski centar Srbije", navode u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da dugogodišnji istaknuti društveno-politički radnik i ekspert za mnoga pitanja, dr Trivan nije uspela, da se informiše da je za proizvodnju filma u proseku potrebno minimum dve do tri godine odnosno da projekti koji dobiju sredstva na konkursu u tekućoj godini budu realizovani dve do tri godine nakon završetka konkursa.

Zamereno joj je da joj je promaklo i da budžet Filmskog centra Srbije nema direktne veze sa "prilivom stranih produkcija", koje je tako snažno afirmisala u svom nastupu, već da je za podsticaje stranim i domaćim investitorima zaduženo Ministarstvo privrede.

"Da ima osećaj odgovornosti prema onome što radi, doktor Trivan bi čula brojne kritike koje dolaze na njen račun a odnose se u prvom redu na izbor članova konkursnih komisija Filmskog centra, mnogobrojne žalbe na netransparentan rad i odluke koje komisije donose, od kojih su godinama unazad najkontroverznije one da se na konkursu ne podrži projekat o Jasenovcu čuvenog jugoslovenskog reditelja Lordana Zafranovića. Ako bi se kojim slučajem Jelena Trivan potrudila da makar na momenat posluša glas struke, čula bi i veliko nezadovoljstvo koje spram njenog rada iskazuje Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije, telo koje čine najeminentniji producenti, reditelji, glumci i ostali filmski radnici u zemlji. Razumela bi da za njom zvona zvone. Da ne govorimo o tome da je ona kao predsednik UO FCS, iz nejasnih razloga propustila da u toj ustanovi formira Umetnički savet, telo od velikog značaja za normalno funkcionisanje ustanove", naglašavaju iz ministarstva.

Smatraju da se Jelena Trivan da se pogubila u komplikovanim okolnostima i savetuju joj da ubuduće "više razmišlja pre nego nešto progovori".

"Uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka, izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljavanja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političarenju i politikanstvu. Možda je i tako, ali tako ne bi smelo da bude. Verujemo da su stručnost, poštovanje činjenica, nezlobivost i odsustvo nerealnih ambicija i dalje važni preduslovi za obavljanje odgovorne javne funkcije", naglašavaju u saopštenju.

Dodaju da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da pruža raznovrsnu pomoć i podršku razvoju filmske industrije u Srbiji, kao što je to činilo i u prethodne četiri godine.

Jelena Trivan: Vratite pare filmadžijama umesto da se prepucavate! Nikad niste stali iza radnika u kulturi!

Nakon što je pročitala saopštenje Ministarstva kulture, Jelena Trivan je sela i napisala odgovor.

"Uz puno poštovanje argumenta da je Ministarstvu kulture i informisanja nejasan moj apel za zaštitu Filmskog centra Srbije (FCS) i filmske industrije, a pošto Ministarstvo nikada nije stalo iza radnika u kulturi, probaću da odgovorim samo činjenicama, ne ulazeći u prostački jezik koji je verovatno deo nekog predizbornog programa", počela je Jelena Trivan.

Ona je podsetila Ministarstvo kulture na stalno smanjivanje budžeta Filmskom centru Srbije, a tvrdi i da su se od novca, koji je bio namenjen Filmskom centru Srbije, zapravo isplaćivali honorarci Narodnog pozorišta.

"Za prethodnu 2019. godinu Ministarstvo kulture predložilo je smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji smo uspeli da vratimo na pređašnji nivo samo zahvaljujući reakciji Upravnog odbora i Ministarstva finansija. U decembru kada, čini mi se, u Ministarstvu kulture i informisanja još nije vladala epidemija virusa korona, budžet Filmskog centra Srbije smanjen je za 12 odsto, odnosno za 146,036 miliona dinara, a dospele obaveze u visini od 253,551 miliona dinara nisu prebačene na naš račun, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo filmadžija kojima nisu isplaćene obaveze po ugovoru. Stav Ministarstva bio je da bi trebalo skinuti sredstva sa međunarodne saradnje, iako su se naši filmovi spremali za nastup na međunarodnim festivalima, pa je FCS naše predstavljanje na Berlinskom festivalu pokrio, iako je Ministarstvo ta sredstva ukinulo. Solidarno, sa svim institucijama kulture smanjili smo budžet FCS za 20 odsto, odnosno za 214 miliona dinara koliko je Ministarstvo tražilo, da bi Ministarstvo samoinicijativno dodatno kaznilo FCS umanjenjem budžeta za još 72,262 miliona dinara. Nakon toga, odgovorno Ministarstvo se dosetilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta pa su smislili da to, verovali ili ne, bude plaćeno iz budžeta FCS. Jednom rečju, ako se bahatost i jarost zove borba za interese filmske industrije za šta smo postavljeni, molimo Ministarstvo kulture da krene da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optuženi".

Pozvala je Ministarstvo da proba da sa podacima izađe pred filmadžije i kaže da bahati UO i Jelena Trivan hoće da zaštite filmsku industriju, zbog čega će uvredama i još manjim budžetom biti kažnjeni.

"A dosadašnja ulaganja u film jedino i isključivo su rezultat napora premijerke i Vlade Srbije da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to uz stalne opstrukcije nadležnog Ministarstva. Nijednoj državnoj instituciji, a kamoli Ministarstvu kulture i informisanja ne dolikuje ovakav način komunikacije, stoga ja dalje neću učestvovati u ovom nepristojnom performansu i besramnoj polemici. Molim Ministarstvo kulture da me demantuje tako što će vratiti oduzeta sredstva na račun FCS. Moja borba je principijelna i u njoj nema ničeg ličnog pošto nisam deo filmskog esnafa da bih se spuštala na lični nivo i vređanja samo zato što obavljam svoj posao", napisala je Jelena Trivan.

PROČITAJTE I OVO

Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DRZAC KVAKE VRATA SVLACIONICE

Ahaha juuuu koja pojava

Sabac SNS

Zbog nje i Vesica mnogi su okrenuli ledja SNS u.

Chikey Brikey

Kako skraćen budzet ? Pa zar nije nula dinara ?

SERIJE