• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjena Darinka Matić Marović! (FOTO, VIDEO)

Autor Jelena Milinčić

Na stotine ljudi došlo je da oda počast i uputi poslednje zbogom slavnoj dirigentkinji i prvoj rektorki u Srbiji.

 Sahrana Darinka Matić Marović  Izvor: Kurir/Tamara Trajković

Rodbina, prijatelji, kolege i brojni poštovaoci Darinke Matić Marović, okupili su se danas ispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu, kako bi odali počast poznatoj profesorki i dirigentkinji koja je preminula u sredu, posle kraće bolesti u 84. godini.

Nekoliko stotina okupljenih je došlo da se pozdravi od velike umetnice. 

Možda će vas zanimati

Među okupljenima su bili Olivera Kovačević, Nikola Mijailović, operska diva Radmila Smiljanić i mnogi drugi. 

Podsetimo, Darinka Matić Marović rođena je 6. februara 1937. godine u Herceg Novom. U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala na Muzičkoj akademiji gde je pohađala nastavnički odsek, s glavnim predmetom klavirom, potom i odsek dirigovanja.

Još kao studentkinja upisala se u KUD "Branko Krsmanović". U međuvremenu bila je i profesor u baletskoj školi "Lujo Davičo", odakle kasnije prelazi u muzičku školu "Stanković", gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima žicu za horsku muziku.

Igrala je s "Krsmancem", proputovala pola sveta. Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa "Stankovićem".

Za 40 godina postojanja hora "Kolegijum muzikum" ona i njene devojke gostovale su u Karnegi holu, Orkestar holu, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu. 

Vodila je i hor "Obilić" i bila poznata i kao rektor Univerziteta umetnosi u Beogradu, dekan Fakulteta muzičke umetnosti i prva žena rektor u Srbiji. 

"Draga braćo i sestre, među vama ima pozvanijih da pričaju o njoj od mene. Kod Dare nisu postojala mala i velika dela...u tome ima nešto božansko... vidimo da Bog u svakoj etapi stvara... tako je i ona radila", ispričao je o Dari sveštenik na sahrani. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE