• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIKAD VEĆA STIGMATIZACIJA POJEDINACA!

Da li vam se često dešava da nekoga nazovete pogrdnim imenom u šali i bez loše namere? Vreme je da osvestimo svoje navike i da prestanemo da etiketiramo ljude prema njihovim slabostima i manama. U tome nam pomaže Instagram profil "Etiketa smeta"!

 Milica Matović Etiketa smeta Instagram Viral Izvor: Mondo

Neretko se susrećemo sa stigmatizacijom i izopštavanjem iz društva određenih grupa ljudi. To su najčešće pojedinci koji se razlikuju da li po svojim biološkim, socijalnim, psihološkim, verskim ili etničkim karakteristikama od ostatka društva.

Milica Matović je devojka koja je svoje dve ljubavi spojila u Instagram profil "Etiketa smeta". Rad sa osobama sa smetnjama u razvoju i talenat za slikanje, daju sjajne rezultate u obliku ilustracija koje na simboličan način prikazuju i osvešćuju problem stigmatizacije.

Možda će vas zanimati

"Svaki od mojih crteža na čelu ima bar kod koji predstavlja etiketu i proces etiketiranja, tako da je bilo izvesno da će u samom nazivu postojati etiketa, ali budući da sam htela da to bude zvučno i da bude zanimljivo i kreativno i da privuče veliki broj ljudi smatrala sam da bi nešto što se rimuje bilo adekvatno. Pa samim tim je i nasao naziv 'Etiketa smeta', što i nije daleko od istine, budući da etiketa, bila ona na odeći ili ona koju jedni drugima lepimo svakodnevno na čelo, smeta", rekla je Milica.

Kako urednica profila navodi, ideja se rodila još pre godinu dana, ali je realizovana tek tokom pandemije.

"U tom periodu sam radila kao personalni asistent i mogla sam da vidim s kojim se sve problemima suočavaju roditelji, a i deca sa razvojnim poteškoćama. Moglo bi se reći da je u inostranstvu, ali i u Srbiji došlo do značajnog pomaka kada je u pitanju stigmatizacija osoba. Ono što se najčešće navodi jeste da su iz stručne, naučne literature izbačeni termini koji su bili nekorektni i pejorativnih naziva, ali te iste termine danas koristimo kako bi označili svoje kolege sa posla, svoje prijatelje, porodicu, što je takođe jedan oblik etiketiranja", ispričala je ona.

Miličini crteži su unikatni i na originalan način prikazuju osobe sa smetnjama u razvoju. Da bi ste saznali šta koji crtež znači i na koji način mi možemo da doprinesemo smanjenju stigmatizacije pogledajte video.

   Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE