• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAHRANJENA ISIDORA ŽEBELJAN: Prijatelji i porodica se emotivnim rečima oprostili od kompozitorke!

 AnjaKonstantinovic.png
Autor Anja Konstantinović

Srpska kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan preminula je u 54. godini, posle duge i teške bolesti, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

 Isidora Žebeljan sahrana Novo groblje Izvor: YouTube/AgapeShow

Na Novom groblju u Beogradu sahranjena je jedna od najznačajnijih srpskih kompozitorki, članica SANU Isidora Žebeljan, koja je preminula nakon duge bolesti.

"Videli smo se pre par meseci kada si izvodila svoju muziku u britanskoj rezidenciji. Energično si svirala klavir, ništa nije ukazivalo na bolest. Samo su tvoji najbliži znali", ovim rečima od Isidore Žebeljan danas se na Novom groblju oprostio Bojan Suđić, njen kolega sa Akademije.

Možda će vas zanimati

On se prisetio kako su Isidora i on bilo izbačeni sa časa solfeđa jer su pre svih završili diktat, kako kaže, iz dokolice. "Drago mi je što smo prijateljstvo pretočili u saradnju", rekao je on.

Govor na sahrani održao je i Isidorin suprug Borislav Čičovački. On je smogao snage da izgovori nekoliko reči i za kraj je dodao:

"Jedva čekam da te zagrlim kada se opet budemo sreli".

Nakon njegovog govora četiri žene stale su ispred kovčega i zapevale. Kada je muzika utihnula, Isidora je sahranjena.

Poslednjem pozdravu jednoj od najznačajnijih srpskih kompozitorki prisustvovali su i predsednik SANU Vladimir S. Kostić, glumac Tihomir Stanić, Kokan Mladenović, Svetozar Cvetković i književnik Ljubivoje Ršumović.

Nekoliko stotina ljudi poslednji put pozdravilo se od Isidore koja je sahranjena u 12 časova na Novom groblju u Beogradu.

Pažnju internacionalne javnosti Isidora Žebeljan je privukla operom "Zora D", koja je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003, u režiji Ser Dejvida Pauntnija. Od tada je neprekidno dobijala porudžbine najznačajnijih svetskih festivala, ansambala i institucija, od Venecijanskog bijenala do Fondacije Berlinske filharmonije.

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, kao što su Oktet Berlinske filharmonije, Bi-bi-sijev simfonijski orkestar, Geteborški simfonijski orkestar, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi. Njene kompozicije se redovno izvode po čitavoj Evropi, Izraelu, Dalekom Istoku, Americi, Africi i Australiji. Autorski kompakt diskovi njene muzike objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Александар

Увек је на страни истине и правде. Хвала.

SERIJE