• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRAVO: Pomaže bolesnoj deci uz pomoć knjiga - Aleksandra je pravi tihi heroj!

 Katarina Bojović
Autor Katarina Bojović

Da ljubav prema knjigama nije samo lično zadovoljstvo, već i snažno sredstvo u pomaganju drugima, dokaz je Aleksandra. Ona je pre pet godina pokrenula blog “Bibliotekarka”, koji se isprva fokusirao na promovisanju knjiga, mladih pisaca i čitanja uopšte.

 bibliotekarka aleksandra knjiga za sve viral video Izvor: Mondo

Prema njenim rečima, želela je da koliko god može podstakne roditelje i decu da se okrenu knjizi, informisala o popustima u knjižarama, i isticala važnost negovanja pisane reči. A onda se desila akcija "Knjiga za sve".

"Akcija 'Knjiga za sve' pokrenuta je na inicijativu prijateljice. Ideja je bila da se porodilištima doniraju knjige, jer su mnoge trudnice suočene sa održavanjem trudnoće i samim tim viškom vremena, koji najbolje može da se prekrati upravo čitanjem. Tako je naša prva donacija otišla za GAK Višegradsku i to je bio samo početak, jer je 2019. bila jako uspešna - više od 3000 knjiga je našlo svoj put do vrtića, seoskih škola, penzionerskih domova", priča Aleksandra i ne krije koliko je dirnu reakcije dece i znakovi njihove zahvalnosti.

Možda će vas zanimati

Situacija sa pandemijom je malo usporila broj donacija i saradnju sa institucijama, ali to ne znači da je Aleksandra sedela skrštenih ruku: počela je da odvaja knjige koje mogu da se licitiraju za humanitarni sms ili za novac. Zahvaljujući njoj, skupljena su značajna sredstva za braću Jovančević, Lanu Jovanović, Sofiju Markuljević. "Ako već knjige dolaze i odlaze, neka to bude u humanu i lepu svrhu, da se što više novca skupi za njih. Ne možemo učiniti sve, ali bar znamo da nismo sedeli, već smo nekako doprineli i motivisali druge da učine isto".

Aleksandra je, baš kao što kaže njen nadimak koji je dobila od dece iz vrtića, prava dobra vila, a za knjige skromno kaže da su joj donele mnogo toga lepog u životu: nova poznastva, posao, zadovoljstvo i da nema nameru da odustaje od svoje misije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE