• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPRKOS PANDEMIJI, NAJVEĆI KONKURS ZA KULTURU IKADA U NOVOM SADU!

Autor Dragana Tomašević

Odobreno 111 projekata u vrednosti od 185.449.394 dinara!

 novi sad 2022 evropska prestonica kulture odobreno 111 projekata Izvor: Promo/Jelena Ivanović

U cilju podsticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u projekat Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture i upotpunjavanja programa za godinu titule, konkursna komisija je od ukupno 308 pristiglih prijava na proteklom konkursu odobrila 111 projekata, u vrednosti od 185.449.394 dinara.

Kompletna lista projekata kojima su odobrena sredstva na ovom konkursu nalazi se sajtu Evropske prestonice kulture.

Možda će vas zanimati

Ulažući najveća sredstva ikad u jedan konkurs iz oblasti kulture u Srpskoj Atini, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" je kroz ovaj otvoren poziv upotpunila uključivanje svih novosadskih ustanova kulture u program 2022. godine, pritom opredeljujući najveći deo sredstava (60%) za vaninstitucionalnu scenu, sa 76 podržanih projekata.

Kroz rezultate četiri konkursa raspisanih od 1. decembra do 12. februara, projekat kulture od nacionalnog značaja osnažio je i internacionalizaciju scene uključivanjem još 33 evropska partnera sa kojima će se Novi Sad predstaviti kao Evropska prestonica kulture.

Ilustracija
Izvor: YouTube/JournalStaff

"Zahvaljući naporima svih aktera u kulturi, čudo je šta postižemo u vremenu pandemije koronavirusa. Naša krilatica Za nove mostove je vodilja u povezivanju dve različite obale: podrške sceni, u najtežim okolnostima u protekloj godini, sa pripremom i predstavljanjem programa 2022. godine", rekao je je direktor projekta "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", Nemanja Milenković i istakao:

"Kao što smo prošlogodišnjim ulaganjem od 70 miliona dinara kroz projekte Umetnici.Sad!, Kaleidoskop kulture i Doček radili na podršci novosadskoj umetničkoj sceni, tako ćemo i posle ovog rekordnog konkursa nastaviti da ulažemo u kulturu kroz nove javne pozive za upotpunjavanje specifičnih delova programa, konkursa za obeležavanje i konkursa za ovogodišnji Kaleidoskop kulture".

Projekte je odabrala konkursna komisija na čelu sa predsednikom komisije dr Vladimirom Gvozdenom – profesorom Univerziteta u Novom Sadu i članovima komisije u sastavu: Zorica Šijak – v.d. načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada; Stevan Divjaković – kompozitor; Vladimir Marinković – rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu i dr Alpar Lošonc – dopisni član SANU i profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Komisija je prilikom ocene vodila računa o opštim principima razvoja programa navedenim u raspisu konkursa, kao što su inovativnost, evropska dimenzija, razvoj publike, održivost i usklađenost sa programskim narativom.

Po rečima članova komisije, protekli konkurs još jednom je potvrdio da je Novi Sad zaista grad kulture.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE