• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren rekonstruisani Muzej Paje Jovanovića

U centru Beograda otvoren je rekonstruisani Muzej Paje Jovanovića.

Na staroj adresi, u Ulici kralja MIlana 21 u Beogradu, otvoren je rekonstruisani Muzej Paje Jovanovića, našeg velikog slikara od čijeg rođenja se ove godine navršava 150. godina.

Na dan kada Muzej grada Berograda obeležava 106. godina postojanja, njegova direktorka Danica Jovović Prodanović podsetila je da je pre 40 godina u istom prostoru, arhitekta Marija Raičević rekonstruisala izgled umetnikovog ateljea u Beču.

U Muzeju su izložene umetnikove slike, lične stvari, skice, beleške, fotografije, dokumenti, mnogobrojna odlikovanja, medalje, diplome i priznanja, dok je na štafelaju izložena njegova poslednja slika: Buket crvenih ruža.

Otvarajući izložbu, član gradskog veća Darijan Mihajlović, podsetio je na izreku velikog slikara da je veština naći lepotu.

"Iako možda treba malo veštine da se pronađe ovaj prostor bogato ste nagrađeni kada dođete ovde", parafrazirao je jednu od konstatacija Jovanovića koji je voleo Beograd.

Prvi put je u njega došao 1910. na poziv kralja Petra Prvog Karađorđevića i kažu da je tada rekao da ste "za malo dosade na granici oko pregleda carine i pasoša bogato nagrađeni kada voz sa grmljavinom protutnji savski most, a Beograd u zraku jutarnjeg sunca, kao zlatom obasut pojavi se pred vama".

Vrhunsko ime našeg i svetskog akademskog realizma, Paja Jovanović, rođen u Vršcu 1859. godine i za vreme dugog žvota ostvario je izuzetan slikarski opus. Umro je u Beču 1957. i po njegovoj želji urna sa pepelom preneta je u Beograd i počiva u Aleji velikana na Novom groblju.

Jovanović je 1950. godine započeo prepisku sa upravom Muzeja grada Beograda oko svoje likovne ostavštine i otvaranja Legata. Beogradu je želeo da ostavi "ono što je vredelo čuvati" od njegovog rada i alata kako bi bio napravljen atelje, soba majstora, zanimljiva za gledaoce.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE