• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 NEDELJA, 5 VRSTA UMETNOSTI, JEDAN GRAD- Jedinstvena slika raznolikosti Novog Sada

Izvor Promo

Pripreme za preuzimanje titule Evropske prestonice kulture za 2022. godinu u Novom Sadu u punom su jeku.

 Pripreme za preuzimanje titule Evropske prestonice kulture za 2022 godinu u Novom Sadu Izvor: Promo

Ipak da bi Novosađani uživali u rezultatima samog projekta pretvaranja grada u prestonicu kulture i pre početka sledeće godine, i ovog septembra je organizovan Festival “Kaleidoskop kulture”.

“Ovogodišnji “Kaleidoskop kulture” počeo je 2. septembra i trajaće sve do 8. oktobra, dakle 5 nedelja. To je celogodišnji projekat kulture zajedništva koji spaja umetnike, nevladine organizacije, ustanove kulture, posetioce i publiku. Zapravo predstavlja programe i prostore širom grada kreirajući raznoliku sliku Novog Sada, naše srpske Atine”- istakla je Gala Gajin, PR Fondacije “Novi Sad Evropska prestonica kultrure”.

 Ceremonija otvaranja “Kaleidoskopa kulture” trajala je 4 dana, a posetioci su imali prilike da uživaju u nesvakidašnjem spektaklu.

“I ove godine smo imali četiri dana otvaranja u Kreativnom distriktu na nekadašnjem prostoru velikog Limana. To je bila samo uvertira u 5 nedelja kojima ćemo eto predstaviti 5 vrsta umetnosti, arhitekturu, izvođačku umetnost, književnost, primenjenu i vizuelnu umetnost i zapravo mnoštvo programa će u tih 5 nedelja publika moći da pogleda i zapravo kreira svoj sopstveni kaleidoskop kulture”- rekla je Gala Gajin.

Izvor: Promo

Kao jedan od najvećih programskih lukova u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Kaleidoskop kulture prepliće pet vrsta umetnosti kroz mnogobrojne kulturne i umetničke događaje. Tokom 5 nedelja Novi Sad postaje grad-scena u kojem je svim građanima pružena prilika da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture. Uz to, Kaleidoskop kulture obući će u novo ruho kultne novosadske prostore, otvoriti nova mesta za kulturu, i obogatiti program mreže kulturnih stanica.

Od svih kulturno-umetničkih događaja, najveću radost kod publike izazvao je “Korzo”, koncert koji je održan simbolično na mestu nekadašnjeg “korza” na Bulevaru Mihajla Pupina. Peti koncert "Korzo" u organizaciji Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", uveličao je svetski virtuoz Stefan Milenković i Vojvođanski simfonijski orkestar. Oduševili su brojne Novosađane izvođenjem dela Kamija Sen-Sansa, Morisa Ravela, Đerđa Ligetija i drugih velikana klasične muzike.

Izvor: Promo

 "Razvoj publike je veoma bitan, a ovo je mesto gde se jednom godišnje ustupa prostor Čajkovskom, Mocartu i drugim poznatijim kompozitorima, ali i Sen-Sans i Ravel i nešto nepoznatije kompozicije. Mi zapravo tako razvijamo publiku da ne dolazi samo ovde, nego i u buduću Gradsku koncertnu dvoranu", naveo je direktor fondacije Nemanja Milenković.

Kako direktor Fondacije navodi virtuoz Stefan Mileković i dirigent Aleksandar Marković neće samo jednom godišnje nastupati u Novom Sadu, već će kontinuirano raditi i nastupati u budućoj kulturnoj prestonici Evrope.

"Ceo festival “Kaleidoskop” obuhvata duh Novog Sada, a to će se tek osetiti naredne godine koja će biti u znaku prestonice kulture. Novi Sad je mesto gde treba biti sad"- dodao je naš najpoznatiji violinista Stefan Milenković.

Izvor: Promo

 U narednim nedeljama Novosađane očekuje još mnogo interesantnih manifestacija, pa tako u toku nedelje izvođačke umetnosti “Kaleidoskopa kulture” publiku očekuje operski spektakl: Srpsko narodno pozorište otvara 161. sezonu izvođenjem opere „Aida” na otvorenom. U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja – 160 godina najstarijeg srpskog teatra, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe „Aide” izvešće to veliko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave.

Zbog svih ovih događaja, a i mnogih budućih, Novosađani sa ponosom mogu da kažu da žive u jednoj pravoj Evropskoj prestonici kulture.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE