• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSYCHIC DRIVING: Samostalna izložba veza na platnu Marijane Janković

Prva samostalna izložba Marijane Janković biće otvorena u četvrtak 4. novembra u 19h u Galeriji TransformArt u Beogradu.

 Psychic Driving Samostalna izložba veza na platnu Marijane Janković Izvor: Promo

Marijana Janković u svojim radovima aktere prikazuje u svakodnevnim, naizgled bizarnim, sitacijima kroz veoma dopadljiv i razigran vizuelni jezik. Vibrantnošću kolorita i poigravanjem sa perspektivom proizvodi specifičnu sintezu pop kulture, animacije, fotografije, filma i stripa, koristeći tzv. punch needle tehniku taftovanja koja je jedan vid veza na platnu.


Upečatljiva facijalna ekspresija koja postaje lajtmotiv na skoro svim radovima iznedrila je naziv same izložbe. Psychic driving je psihijatrijska procedura korišćena tokom pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka od strane CIA na projektu MKUltra pri čemu su učesnici bili izlagani velikim dozama elektrokonvulzivne terapije u kombinaciji sa podjednako velikom dozom psihodeličnih narkotika poput LSD-a. Namera je bila slomiti ličnost učesnika tako što će im se određeni audio sadržaj konstantno ponavljati dok ne dođe do apsolutne neutralizacije strukture njihovog kognitivnog dela ličnosti. Likove na Marijininim delima vidimo isključene od realnosti koja ih okružuje, nezainteresovane i odstranjene od svakog spoljašnjeg uticaja i situacije u kojoj se fizički nalaze.


Marijana Janković rođena je u Valjevu 1997.godine. Diplomirala emački jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oduvek se bavila fotografijom, a poslednjih godina svoj izraz pronalazi i u drugim medijim, poput tekstila. Serija izloženih radova nastala je u toku 2021. godine. Trenutno živi i radi u Beogradu.


Organizator izložbe je Kulturforum, organizacija za društveno kulturološki razvoj, a izložba traje do 14. novembra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE