• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o Erosu na jednom mestu

Više od 270 grčkih i rimskih antikviteta, statue, keramičke vaze, nakit, bareljefi i žigovi na temu Erosa, grčkog boga ljubavi, od četvrtka će biti izloženi u Muzeju kikladske umetnosti u Atini.

Predmeti, koji datiraju iz perioda od 6. veka pre nove ere do 4. veka nove ere, potiču iz 50 muzeja, među kojima su grčke institucije, ali i pariski Luvr, rimski Kapitolini i Muzej Kipra.

Eksponati "predstavljaju grčkog boga u svim njegovim oblicima", objasnio je na konferenciji za novinare direktor muzeja Nikos Stabolides.

Centralni eksponati su čuvena mermerna statua "Eros napinje luk" iz 1. ili 2. veka nove ere koju je pozajmio Luvr i koja je rimska kopija rada grčkog antičkog vajara Lisipa i mermerna skulptura "Poljubac" iz Kapitolinija.

Među statuetama od mermera, pečene gline i bronze je i bronzana statueta Erosa koji jeca i nosi lance oko ručnih zglobova (Muzej Kipra).

U postavci su i antičke keramičke vaze sa ilustracijama Erosa i boginje ljubavi Afrodite, kao i bareljefi kakav je onaj na kojem su predstavljeni Leda i Zevs, koji se prema antičkom mitu pretvorio u labuda kako bi zaveo spartansku kraljicu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE