• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanski film "Most" u Muzeju "25. maj"

Film "Most" Hajrudina Krvavca iz 1969. biće prikazan u subotu 19. decembra u Muzeju "25. maj" u Beogradu, u okviru ciklusa partizanskog akcionog filma "Das Ist Walter".

Publika koja dođe na projekciju filma moći će da vidi i eksponat - notes s beleškama vođenim na diverzantskom kursu iz 1944. godine, saopšteno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Notes je pripadao Miloradu Pavloviću, vezisti 21. Srpske udarne brigade. Među beleškama su pesme, tekst "Hej, Sloveni", spisak boraca čete za vezu, kao i uputstvo za miniranje pruge i izradu bombe
sa satnim mehanizmom.

Pavlović je notes poklonio Muzeju istorije Jugoslavije 1987. godine.

Uloge u filmu "Most", koji će biti prikazan po izboru gledalaca, tumače Boris Dvornik, Boro Begović, Jovan Janićijević, Relja Bašić, Sibina Mijatović, Slobodan Perović, Velimir Bata Živojinović i drugi.

"Most" je priča o grupi diverzanata koje su partizani poslali kako bi srušili strateški važan most, ključan za uspeh nemačke ofanzive.

Jedini čovek koji zna njegovu slabu konstrukcijsku tačku i od čije odluke zavise životi četiri hiljade ljudi jeste njegov projektant kojem je, međutim, žao da uništi sopstveno delo.

Hajrudin Krvavac rođen je i umro u Sarajevu, koje, uprkos bolesti, nije želeo da napusti ni za vreme rata 1990-ih.

Snimao je dramaturški jednostavne ali iskrene, zabavne i emotivne filmove o klasičnim ljudskim vrednostima - prijateljstvu, odanosti cilju i herojstvu.

Njegovi najuspešniji filmovi su "Diverzanti" (1967), "Most" (1969), "Valter brani Sarajevo" (1972) i "Partizanska eskadrila" (1979).

Ulaz na projekcije je besplatan, a svi filmovi se prikazuju s titlovima na engleskom jeziku.

Projekat je realizovan u saradnji s Motovun film festivalom (Hrvatska), Kinotekom BiH, Absint produkcijom, Delta videom i Kontinental filmom, uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE