• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba posvećena Milutinu Milankoviću

Izložba "Kanon i odzivi - Astronomska teorija Milutina Milankovića i savremena nauka", posvećena 130. godišnjici rođenja naučnika, biće otvorena 22. decembra u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu.

Na izložbi će biti prikazana Milankovićeva dela iz oblasti astronomije, odziv koji su imala u svetskoj nauci i publikacije iz istorije astronomije iz fonda Univerzitetske biblioteke.

Biće izložene i rukopisne, stare i veoma retke knjige s ilustracijama i atlasi neba, od kojih je najstarije delo iz 12. veka.

Autori izložbe su Stela Filipi Milutinović i Aleksandar Petrović.

Naučnik, geofizičar i klimatolog Milutin Milanković rođen je u Dalju, u Slavoniji u tadašnoj Austrougaskoj, 1879. godine.

Studije građevinske tehnike završio je 1902. u Beču, gde je dve godine kasnije i doktorirao. Do 1909. radio je u Austrougarskoj imperiji kao inženjer, a potom je došao na univerzitet u Beogradu.

Godine 1924. izabran je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije znanosti. Bio je građevinski inženjer, astronom, matematičar, geofizičar i utemeljivač moderne klimatologije i klimatskog
modeliranja.

Njegovo najvažnije delo je "Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena na problem ledenih doba". Napisao je i "Istoriju astronomske nauke", "Kroz carstvo nauka", "Tehniku u toku davnih vekova" i "Kroz vasionu i vekove" i druga dela.

Autor je kalendara koji je trebalo da anulira razliku između julijanskog i gregorijanskog kalendara. Njegov kalendar je usvojen na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine, ali nije primenjen.

Tokom Drugog svetskog rata odbio je da podrži okupaciju zemlje, ali su ga posleratne vlasti označile kao političkog neprijatelja i "pripadnika matematičke klike". Umro je 1958. godine u Beogradu.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

manda

Baš me zanima koji bi danas bio datum po Milankovićevom kalendaru?

SERIJE