• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Frizerske i berberske table Afrike"

Muzej afričke umetnosti će u sredu, 30. decembra predstaviti izložbu "Frizerske i berberske table Afrike" autorke Nataše Njegovanović Ristić.

Izložba prezentuje originalne reklamne table iz Kameruna, Senegala i Centralnoafričke Republike, kao i fotografije berberskih i frizerskih tabli iz Togoa, Benina, Obale Slonovače i Gane nastalih u rasponu od sedamdesetih godina prošlog veka do danas.

Table sa frizerskih salona i berbernica primer su promena koje karakterišu modernu Afriku i njenu popularnu umetničku scenu, prenose modne trendove i uticaje sa strane, ali i ukazuju na značaj kose i poštovanje tradicionalnih praksi češljanja – polazištu brojnih savremeno stilizovanih frizura.

Veliki broj umetnika širom Afrike su se specijalizovali u oslikavanju reklamnih tabli koje reklamiraju širok spektar proizvoda i profesija, od bioskopskih filmova, restorana, hotela, disko klubova, autobusa, auto mehaničarskih i obućarskih radnji, krojačnica, administrativnih, zdravstvenih i verskih institucija do poslednjih trendova šišanja i stilizacija kose.

Proširujući vekovnu afričku kulturnu tradiciju trodimenzionalnih formi na medij kose, moderni afrički stilista stvorio je jednu od najživopisnijih skulptoralnih umetnosti. Kao i način odevanja, ili vrsta i količina nakita, frizure simbolizuju položaj u društvu, religioznu pripadnost, politička stremljenja, profesiju, ili lične afinitete.

U Africi danas, kao i u prošlosti, frizure poseduju sličnu komunikacijsku funkciju u kojoj se ogledaju ne samo modni trendovi već i određene socijalne i društvene promene i razlike.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dragan kljajic

Ovo svakako treba videti, deluje baš zanimljivo...

SERIJE