• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej Ajnštajnovih u Novom Sadu

Na 135. rođendan Mileve Ajnštajn trebalo bi da bude otvoren spomen-muzej u kući u kojoj je par nekada živeo.

Mileva i Albert Ajnštajn živeli su u kući u Kisačkoj 20 od 1905. do 1907. godine, a nekoliko godina kasnije, u Nikolajevskoj crkvi kršteni su njihovi sinovi Hans Albert i Edvard, piše "Press".

Spomen-muzej trebalo bi da bude otvoren 19. decembra, nakon što su gradske vlasti uspele da reše spor oko imovinsko-pravnih pitanja sa porodicom Kecman, koja godinama živi u toj kući.

"Oni imaju stanarsko pravo nad jednim delom kuće, i tu žive tri generacije. Zavod za izgradnju grada (ZIG) postigao je sa njima načelan dogovor, dobili su tri manja stana za taj jedan od 105 kvadrata", rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Saša Igić.

Kuća je 2005. odlukom Vlade Srbije proglašena za spomenik kulture. Muzej bi trebalo da obuhvata fotografije i spise o Milevi Ajnštajn u jednoj, eksponate iz vremena školovanja i braka sa Albertom u drugoj, i predmete i dokumentaciju iz perioda nakon njihovog razvoda u trećoj prostoriji.

(MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jelica Buljovcic

Unuka sam pokojne Maric slavcev Kovinke -DADE ,fotografiju njene babatetke sa njenim Ajnstajnom mi je dala pre nego sto je preminula prosle godine ,na poledjini slike ima i posveta od slavne nam rodjake Mileve Jako me interesuje spomen-muzej i zelela bih medju prvima da ga posetim .

SERIJE