• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vestard Šimkus na Kolarcu

Mladi letonski pijanista Vestard Šimkus nastupiće 4. februara u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu, u okviru ciklusa "Velikani muzičke scene - Zvezde u usponu".

Pijanista i kompozitor Vestard Šimkus beogradskoj publici će se predstaviti delima Frederika Šopena, povodom dva veka od rođenja tog kompozitora, saopšteno je iz Kolarčeve zadužbine.

Koncert se organizuje povodom Dana Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, koja je svečano otvorena 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije pod upravom dirigenta Stevana Hristića.

Od otvaranja do danas u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održano je više od 20.000 koncerata i muzičkih manifestacija, priredbi i drugih programa, a u njoj je nastupilo više od hiljadu ansambala i horova, više od 500 dirigenata i gotovo 6.000 solista.

Vestard Šimkus rođen je 1984. godine u Rigi (Letonija). Školovao se u Španiji, SAD i Nemačkoj. Njegova internacionalna karijera je u stalnom usponu nakon debija s Bi-Bi-Si filharmonijom i Nacionalnim orkestrom Francuske.

Njegov koncertni kalendar, posle pobeda na nekoliko važnih međunarodnih takmičenja, uključuje nastupe u koncertnim dvoranama u Beču, Berlinu, Tokiju, Parizu, Moskvi, Pragu, Stokholmu, Barseloni, Amsterdamu.

Poslednji veliki uspeh postigao je kao apsolutni pobednik takmičenja "Marija Kanals" u Barseloni u avgustu 2009. godine.

Bio je stipendista fondacije "New Names of the Planet". U svojoj domovini dobio je nagrade "White Star" i "Grand Music Award of Latvia". Bavi se i komponovanjem. Objavio je dva kompakt diska, a njegov Koncert za klavir i gudački orkestar je premijerno izveden 2008. godine.

Tokom naredne sezone planirana je velika turneja po Kini. Šimkus rado svira džez i često koncerte završava spontanim klavirskim improvizacijama.

Ulaznice za Šimkusov koncert u Beogradu prodaju se po ceni od 600 i 800 dinara na biletarnici Kolarca.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE