• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vuksanović primio nagradu za knjigu godine

Književnik Miro Vuksanović primio je u utorak u Skupštini grada Beograda prestižnu književnu nagradu "Meša Selimović" za najbolju knjigu u 2005. godini, za roman "Semolj zemlja" u izdanju "Filipa Višnjića".

Književnik Miro Vuksanović primio je u utorak u Skupštini grada Beograda prestižnu književnu nagradu "Meša Selimović" za najbolju knjigu u 2005. godini, za roman "Semolj zemlja" u izdanju "Filipa Višnjića".

Nagradu, koja se sastoji od plakete-reljefa sa likom Selimovića, rad Miroslava Savića, povelje i novčanog iznosa, 18. put dodelile su "Večernje novosti" i Udruženje izdavača i knjižara Jugoslavije.
O nagradjenoj knjizi i autoru Draško Redjep, član žirija rekao je da predstavlja jedinstvenu i uzbudljivu provokaciju u modernoj srpskoj prozi.

"Magija Semolja, te planinske zemlje, iz koje rastu reči, većma je inspirisala autore koji su u raskoši jezika, njegovih meandara i vrletnih puteljaka, isto pronalazili razloge za još jedno, novo osvajanje naših ljudi i krajeva, u baresovskom i matoševsevskom smislu prevashodno", rekao je Redjep.

Prema njegovoj oceni, ova knjiga, "koja se može čitati na preskok, koja se otvara slučajno, nikada pogrešno", možda je najmoćnija naša knjiga.

"I jeste nalik na brevijar: sugestija je snažna, postavljena iznutra, govori o unutrašnjem jezgru, slojevitoj semantici, ostatku koji se ne može ovlaš preuzeti ili prepričavati", ukazao je Redjep.

Pisac je nagradu doživeo kao "obnovljenu overu stanovišta da je srpski jezik reka, da ima više izvora, pritoka i ponornica, a da je ta reka postala plovna kada je srpska književnost srasla sa evropskim merilima".

Vuksanović je ukazao da se mora razumeti da reka našeg jezika protiče kroz našu zemlju i ostale zemlje, a da moć jezika ne priznaje moć geografije i državne granice. "Tada će nam biti jasno da je srpski jezik gde god ima Srba i onih koji srpski zbore".

"Tada ćemo se sladje smejati svima koji isti jezik zovu različitim imenima, koji misle da će reka krenuti uzvodno, da će carina i milicija predvojiti isti jezik, da će mu uzeti ili dodati poneko slovo", poručio je Vuksanović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE