• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Londonski orkestar na Kolarcu

Proslavljeni londonski kamerni orkestar Akademija "Saint Martin in the fields" i solista jedna od vodećih svetskih violinistkinja Žanin Jansen iz Holandije, održaće u subotu uveče koncert u Kolarčevoj zadužbini.

Na programu beogradskog koncerta je delo za gudački orkestar "Tako različiti putevi" Dobrinke Tabakove (30), "Koncert za violinu i orkestar br.3 Ge du KV 216" Volfganga Amadeusa Mocarta (1756-1791), Mocartov "Adagio za violinu i orkestar E dur KV 261" i " Rondo za violinu i orkestar Ce dur KV 373", kao i "Serenada za gudače Ce dur op.48" Petra Iljiča Čajkovskog (1840-1893).

Akademiju "Saint Martin in the fields" osnovao je 1958. godine legendarni violinista i dirigent Nevil Mariner, okupivši u londonskoj istoimenoj crkvi najbolje gudače orkestara britanske prestonice.

Rukovođen svojim doživotnim predsednikom Marinerom, umetničkim direktorom Kenetom Silitom i glavnim gostujućim dirigentom Marejom Perajom, orkestar pje već ola veka među najuglednijim i najtraženijim ansamblima u svetu klasične muzike.

Kao jedini dobitnik Nagrade Kraljice Engleske za dostignuća u inostranstvu, orkestar i u ovoj sezoni intenzivno nastupa na turnejama koje obuhvataju sve krajeve zemljine kugle. U planu orkestra su nastupi na Pekinškom muzičkom festivalu sa Žerarom Korstenom i Sarom Čang i turneje po SAD sa Julijanom Rahlinom, u Aziji sa Džošuom Belom kao i širom Evrope i Velike Britanije sa glavnim gostujućim dirigentom Perajom.

Sa londonskim orkestrom na gostovanju u Beogradu kao solista nastupiće violinistkinja Jansen, koja je nakon debija u dvorani Koncerthebau 1997.godine postala velika zvezda u rodnoj Holandiji. Najveće nacionalno priznanje koje se dodeljuje iz oblasti umetnosti Nagradu za muziku Ministarstva kulture Holandije dobila je 2003. godine.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE