• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Cveće cafnalo" na Kolarcu

Hor i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije održaće u sredu, 10. marta koncert u Kolarčevoj zadužbini pod nazivom "Cveće cafnalo".

Ovim koncertom biće obeležena dva značajna jubileja - 70 godina postojanja i umetničkog rada Hora i 75 godina od početka rada Narodnog orkestra RTS-a.

Inspirisani Rukovetima Stevana Mokranjca, Hor, solisti i Narodni orkestar održaće koncert pod nazivom "Cveće cafnalo" (arhaični izraz za zamirisalo u bašti, preuzet iz Rukoveti), koji su premijerno izveli 2008. godine na Mokranjčevim danima u Negotinu.

Program spleta narodnih pesama, poput buketa mirisnog poljskog cveća, bogaćen je novim pesmama na narednim koncertima na Kosovu i Sremskoj Mitrovici prošle godine.

Za prvi susret s publikom prestonice i prvi koncert u godini jubileja, izabrali su deo starog programa: Mokranjčevu Sedmu rukovet u obradi Dimitrija Obradovića, splet pesama iz Rukoveti u aranžmanu Milana Nedeljkovića i nove obrade pesama i igara iz Srbije u aranžmanima Dobrosava Vasića, Jugoslava Bošnjaka i Đorđa Karaklajića.

Kao solisti nastupiće Merima Njegomir, Bora Dugić, Vojka Đorđević, Nikola Dorić i Momčilo Stanojević. Hor, solisti i Narodni orkestra RTS-a nastupiće pod dirigentskom upravom Stanka Jovanovića.

Narodni orkestar osnovan je 1934. godine kao manji orkestar, ali je sa radom počeo godinu dana kasnije, da bi prerastao u Veliki narodni orkestar, a 1981. godine u Narodni orkestar RTS-a.

Orkestar decenijama uspešno neguje srpsko muzičko-folklorno nasleđe kao i muziku ostalih balkanskih naroda. Tradicionalno usmeren ka pravim, iskonskim muzičkim i umetničkim vrednostima, ovaj renomirani orkestar sastavljen je od vrhunskih solista i orkestarskih muzičara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE