• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uručena nagrada Meša Selimović

Nagrada "Meša Selimović", za najbolju knjigu objavljenu u 2009. godini, koju dodeljuje Kompanija "Novosti", uručena je Živoradu Nedeljkoviću za zbirku pesama "Ovaj svet".

Nagradu je Živoradu Nedeljkoviću, u Narodnom pozorištu u Beogradu, uručio direktor Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić koji je rekao da se ove godine obeležava i 100 godina od rođenja književnika Meše Selimovića.

Živorad Nedeljković je rekao da je Meša Selimović glavnog junaka Ahmeta, svog romana "Tvrđava" predstavio kao pesnika i da sva njegova trvenja sa svetom i sa sobom, vraćaju u sećanje znanja o životima i usudima brojnih pesnika koji su i slavili svet i sukobljavali se s njim.

Prema njegovim rečima, znanja poezije nisu znanja od kojih svet sudbinski zavisi, "ali da njih nema, moglo bi se desiti da razne veštine, koje su često u sprezi sa malo znanja i još manje nedoumica, brzo dokusure svet i u tome je moć poezije".

Pesnička knjiga "Ovaj svet", Živorada Nedeljkovića, koju je objavila izdavačka kuća "Arhipelag" dobila je 15 glasova članova Velikog žirija.

U izboru za nagradu "Meša Selimović" učestvovala su 52 kritičara iz Beograda, Novog Sada, Mladenovca, Kruševca, Niša, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Banjaluke i Mokrina, svaki kritičar je predložio po pet naslova, a ove godine je bilo 90 predloženih knjiga.

Najviše glasova, od 15 kritičara dobila je zbirka pesama "Ovaj svet", a na drugom mestu našla se knjiga "LJetopis Vječnosti" Žarka Komanina sa 14 glasova.

Nagradu "Meša Selimović" čine skulptura sa likom književnika Meše Selimovića, koja je rad umetnika Miroslava D. Savića, Povelje i novčanog iznosa.

Nagrada "Meša Selimović" osnovana je 1988. godine na inicijativu Ognjena Lakićevića i Dragana Bogutovića, a osnovali su je Večernje novosti i Udruženje izdavača i knjižara.

Neki od dosadašnjih dobitnika nagrade su: Dubravka Ugrešić za knjigu "Forsiranje romana reke", Milorad Pavić za "Predeo slikan čajem", Slobodan Selinić za knjigu "Timor mortis", Svetlana Velmar Janković za "Lagum", Antonije Isaković za delo "Gospodar i sluge", Stevan Raičković za knjigu "Fascikla 1999/2000".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE