• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađena grobnica nepoznate kraljice

Francuski arheolozi pronašli su, nedaleko od Kaira, grobnicu do sada nepoznate kraljice iz egipatskog Starog kraljevstva, pre više od 4.000 godina.

U nekropoli u Sakari zabeleženo je više otkrića, pošto deset arheoloških timova radi na iskopavanjima u donedavno netaknutoj oblasti u kojoj su sahrane obavljane neprekidno 2.000 godina, do rimskog doba.

Vođa francuskog tima Filip Kolomber rekao je da je mumija kraljice Behenu uništena i da su u njenoj grobnici pronađeni zeleni hijeroglifi na belom kamenu. U grobnici je pronađen sarkofag od ružičastog granita sa poklopcem od bazalta.

"Uzbuđeni smo pošto je tekst dobro očuvan", kazao je Kolomber i dodao da je tekst napisan na zidovima pogrebne prostorije dimenzija deset sa pet metara koja se nalazi u maloj piramidi.

Tekst se odnosi na zaštitu kraljičinih ostataka i njen prelazak u zagrobni život.

Kolomber je kraljicu nazvao "misterioznom" i kazao da nije jasno da li je bila žena kralja Pepija Prvog ili Pepija Drugog, dvojice faraona Šeste dinastije.

Pod vlašću te dinastije, egipatsko Staro kraljevstvo okončano je kada se centralizovana vladavina urušila i kada je otpočeo period u kojem su se konkurentske dinastije i moćni velikaši širom zemlje borili za vlast.

Piramide iz tog vremena većinom se nalaze u Sakari i malih su dimenzija i traljavo su izgrađene, u poređenju sa onima u Gizi, zbog čega su se u velikom broju urušile.

Kolomber je kazao da njegov tim u toj oblasti radi od 1988. i pronašao sedam piramida u kojima su sahranjene kraljice iz Šeste dinastije. Ipak, piramida kraljice Behenu tek je druga sa tekstom religijskog sadržaja na zidovima.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE