• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retrospektiva protekle...dve godine?

Umetnost inspirisana događajima protekle dve godine predstavljena je na izložbi pod jednostavnim naslovom "2010" u Muzeju "Vitni" u Njujorku.

Muzej američke umetnosti je predstavio umetničke radove koji obuhvataju video radove, slike, fotografije, crteže, skulpture i umetničke instalacije.

Izložba pruža posetiocima uvid u umetnost u Sjedinjenim Američkim Državama u protekle dve godine. Među temama izloženih radova su politika, rat, ekonimija i slavne ličnosti među kojima istaknuto mesto zauzima kralj popa Majkl Džekson.

Među izloženim delima je video rad "Patron" Marijane Vitale u kojem žena gleda direktno u kameru i izvikuje publici komande. Upečatljiva slika pod naslovom "Parče Barbare"

Džima Lutsa predstavlja isečak iz života nesrećne holivudske glumice Barbare Pejton iz 1950-ih godina.

Izložena su i četiri hromatska otiska ikone američke pop muzike Majkla Džeksona i Šarla Bodlera, francuskog pesnika iz 19. stoleća.

Prema umetnici i autorki izložbe Loren O'Grejdi, portreti postavljeni u nizu predstavljaju svakog umetnika u različitim tačkama njegove karijere. Prema O'Grejdijevoj, Bodler i Džekson su imali sličnosti, među kojima su "dramski bljesak, perfekcionizam, sklonost ka drogi i neodređena seksualnost".

Autorka izložbe takođe smatra Bodlera i Džeksona "prvim i poslednjim modernistom".

Temu politike je istraživala grupa neimenovanih umetnika koja se predstavlja kao "Bruse High Quality Foundation" koja je upotrebila video na vetrobranskom staklu vozila koje se koristi i kao hitna pomoć i kao pogrebno vozilo.

Kustos izložbe "2010", Gari Kerion-Marejari, kaže da su protekle dve godine pružile obilje inspiracija: "Umetnici introspektivno posmatraju sebe i svoje zajednice i rekao bih da je to refleksivno. Politika izložbe je prilično optimistična. Umetnici se bave teškim temama ali to rade na način koji povezuje ljude i pokreće stvari napred".

Posetioci izložbe biće u prilici da vide i skulpturu Džesike Džekson Hačins koja se sastoji od kauča prekrivenog novinskim tekstovima o predsedniku Baraku Obami i, takođe, seriju fotografija Nine Berman koja prikazuje cenu rata u ljudskim životima.

(Fonet/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE