• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera drame "Rekvijem"

Drama čuvenog izraelskog pisca Hanoha Levina "Rekvijem - Negde između Pariza i Šangaja" biće premijerno izvedena 17. marta u BDP u režiji Milice Kralj.

Direktorka Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) Maša Mihailović istakla je da će to biti prvo izvođenje ovog komada u našem regionu, dodavši da se time BDP uključuje u proslavu 150 godina od rođenja Čehova jer je Levin zasnovao "Rekvijem" na tri priče slavnog ruskog pisca - "Rotšildova violina", "Tuga" i "Željna sna".

Ona je izrazila zadovoljstvo što će posle dužeg vremena BDP imati predstavu sa velikim ansamblom (21 učesnik), kao i zahvalnost ambasadi Izraela u Beogradu na podršci u realizaciji ovog projekta.

Prvi sekretar izraelske ambasade Jair Fromer izjavio je da je predstojeća premijera vrhunski događaj u njegovom trogodišnjem radu u Beogradu.

"Levin (1943-1999) je jedan od naših najvećih umetnika, ne samo dramski pisac i reditelj, već pisac priča, pesama i knjiga za decu koje su ušle u lektiru.

Njegovo delo je objavljeno u 17 tomova i prevedeno na 20 jezika", rekao je Fromer, napominjući da predstavljanje Levina i na srpskoj sceni doživljava kao istorijski trenutak.

Fromer je najavio da će gost na premijeri u BDP-u biti direktor Kameri teatra iz Tel Aviva Nor Semel, dodajući da je to pozorište bilo Levinov drugi dom.

Levin je napisao "Rekvijem" posle saznanja da je teško bolestan (od raka), a sam je i režirao predstavu. Premijera je bila marta 1999. u Kameri teatru, izvedena je više od 400 puta, obišla svet i pobrala mnoge nagrade.

Kritika smatra da je njemu svojstven poetski stil u ovom delu doživeo vrhunac i da je to svojevrsni piščev testament, sa elementima njegovog celokupnog stvaralaštva.

Dramu je na engleski prevela Mirjam Šlezinger, a zatim na srpski rediteljka Kralj.

Ona je izjavila da "Rekvijem" vidi kao "neobičan, emotivan, uzbudljiv komad, komplikovan u jednostavnosti koju zahteva, sa snažnim likovima koji otvoreno, iskreno, na sav glas govore šta misle i kako se osećaju".

Rediteljka je kazala da je Levin "majstor poetskog stila i poetike ljudske duše, surov i duhovit", a da će predstava biti neka vrsta istinite bajke za odrasle o tuzi i prolaznosti života, ali i o tome da je na nama samima da u nekim jednostavnim stvarima i ljudima oko sebe nalazimo zrno lepote i zrno čarolije, uprkos nemaštini, nesrećama, haosu.

Uloge igraju Petar Kralj, Jadranka Selec, Aleksandar Alač, Sandra Bugarski, Nataša Marković, Srđan Dedić, Lako Nikolić, Milena Pavlović i drugi glumci BDP-a, uz studente Akademije umetnosti.

Doajen srpskog glumišta Kralj izjavio je da ova predstava, mada je tužna, ostavlja svetlost na kraju i podseća nas kako u životu često imamo pogrešne ambicije, a dok ratujemo za njih, prođe nam ono što je stvarno važno.

"Srećan sam što je ovako lep komad stigao i do nas i što se u radu na predstavi sabrala fina ekipa sa pozitivnom energijom", istakao je on.

Scenograf je Milica Bajić Đurov, kostimograf Maja Nedeljković Davidovac, kompozitor Aleksandar Kostić, koreograf Vera Obradović, specijalne efekte radi Tomislav Magi, a video materijal Nataša Pantić.

(Tanjug, foto: BDP)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE