• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba crteža arhitekte Ranka Radovića

Retrospektivna izložba crteža Ranka Radovića biće otvorena u utorak u galeriji Haos u Beogradu, povodom pete godišnjice smrti tog arhitekte.

Urednica galerije Haos Borka Božović rekla je da će na izložbi biti predstavljeno više od 50 radova arhitekte Ranka Radovića, među kojima su i crteži koji nikada nisu bili izlagani i koji su nastali kao neka vrsta njegovih dnevnih beležaka.

"Izložba predstavlja omaž dela Ranku Radoviću, koja su nedovoljno plasirana na ovim prostorima, a njegove crteže ponekad čini sasvim pojednostavljena, čista linija koja precizno obeležava istraženu formu, a ponekad se radi o delima velikih dimenzija, ispunjenim gustom
mrežom poteza perom i tušem", rekla je ona.

Supruga Ranka Radovića, Mirjana Radović rekla je da su neki od crteža koji će biti izloženi nastali spontano tokom njegovog rada, da su pronađeni na njegovom radnom stolu i da predstavljaju neku vrstu njegovog dnevnika.

"Dok je radio, on je često crtao, pravio planove i zapisivao, i od tih beleški nastala su dela koja će biti prikazana na izložbi. On nikada nije planirao da prikaže ta dela, ali ja sam smatrala da ona imaju svoju vrednost i da treba da budu deo postavke", rekla je ona.

Ranko Radović rođen je 1935. godine u Podgorici, a odrastao je i školovao se u Beogradu. Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu, na kome je magistrirao, a doktorirao je na pariskoj Sorboni.

Bio je profesor arhitekture na beogradskom univerzitetu, pisao je tekstove o arhitekturi i urbanizmu, a takođe je bio i grafičar i slikar. Izlagao je u Beogradu, Lisabonu, Helsinkiju, Palermu, Budimpešti, Hagu i Parizu.

Objavio je više od 300 naučnih i stručnih radovai 17 knjiga. kao arhitekta realizovao je 29 objekata i uvršten je među najznačajnije arhitekte sveta.

Dobitnik je nagrade ULUPUDS-a, Oktobarskog salona, Vukove nagrade, nagrade za arhitekturu "Đorđe Tabaković" i nagrade 13. Salona urbanizma.

Izložbu će 16. marta u 19 časova u galeriji Haos otvoriti arhitekta Branislav Mitrović, a publika će moći da je vidi do 10. aprila.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

Bio je profesor i u Tokiju, Helsinkiju, i najzaslužniji je za otavarnje Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu......

SERIJE