• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstava "Romokaust" u CZKD

Beogradska premijera predstave romskog teatra "Suno e romengo" 29. marta u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Predstava "Romokaust", rađena po knjizi Rajka Đurića i Antuna Miletića "Istorija holokausta Roma", u režiji Zorana Jovanovića, imaće beogradsku premijeru 29. marta u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Jovanović je objasnio da se predstava, koju su članovi romskog teatra "Suno e romengo" premijerno izveli pre oko godinu dana u Novim Karlovcima, bavi stradanjem Roma u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata.

Radnja predstave na romskom i srpskom jeziku počinje u kući jedne romske porodice tokom proslave Božića, a nastavlja se izbijanjem rata i deportacijom Roma u logor.

U predstavi ima malo teksta, ritualnog je karaktera, sa fokusom, kao i u prethodnim komadima teatra "Suno e romengo", na telu i pokretu, s tim što je u "Romokaustu" to istrošeno i izmučeno telo.

Prema Jovanovićevim rečima, ovo je najangažovanija predstava romskog teatra, istovremeno interesantna i edukativna, rađena sa ciljem da pokaže "strahotu koja ne sme nikad da se ponovi", a pošto se uglavnom zasniva na scenskim prizorima, a ne tekstu, razumljiva je i onima koji ne govore srpski i romski jezik.

U predstavi učestvuju mladi Romi, članovi teatra "Suno e romengo", koji od 2008. godine pohađaju edukativni program u okviru teatra.

Pre beogradske premijere, 26. marta "Suno e romengo" gostuje sa istom predstavom na "Trema festivalu" u Rumi, a 8. aprila, povodom Svetskog dana Roma izvešće "Romokaust" u Inđiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE