• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kad u kujni vlada red..."

U Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena je izložba krpa koje su nekada krasile kuhinje naših baka...

Zidovi ovog muzeja ukrašeni sa 50 dozidnica-kuvarica, a psetioci mogu da se vrate na početak i sredinu 20. veka i vide čime su se bavile naše bake ili mame.

Izložbu "Kad u kujni vlada red...", autorke Ljiljane Trifunović, čine i improvizovane kuhinje kako bi zainteresovanima bila upotpunjena slika gde su ti ukrasi za zidove bili okačeni: iznad stola, sudopere, šporeta...

Brojni motivi iz seoskog života (trava, cveće i domaće životinje), iz kuhinjskog ambijenta (štednjak i posude u kojima se kuva hrana i besprekorno čista domaćica), kao i motivi sa higijenskim priborom i prigodnim savetodavnim natpisom su teme koje se nalaze na predstavljenim dozidnicama.

Dozidnice se, bez obzira na ornament i natpis - neke imaju natpis, neke ne, neke su ukrašene šarenim vezom, neke jednobojnim, ali su se sve uklapale u tadašnji kuhinjski enterijer, štiteći i ukrašavajući zid. Istovremeno, one su imale i određenu prosvetiteljsku ulogu u porodici.

Književnica Mirjana Bobić-Mojsilović otvorila je u utorak uveče izložbu pročitavši deo iz svoje knjige "Azbuka mog života" vezane za kuhinju i kafanu. Ona je istakla i da je ova izložba priča o vremenu kada je sve bilo drugačije, da predstavlja nostalgično putovanje kroz detinjstva kada su se porodice okupljale u kuhinji za vreme obeda.

Trifunovićeva je kazala da je tema vezana za ovaj segment etnologije poslednjih godina bila zapostavljena, izrazivši zadovoljstvo što se to promenilo prvo izložbom u Muzeju Vojvodine (od oktobra 2009. do januara 2010. godine), zatim u Beogradu, a da u planu imaju da je predstave i u ostalim gradovima Srbije.

Ona je kazala da se dozidnice-kuvarice i danas pojavljuju u domaćinstvima, samo sa drugim ornamentima.

Etnološko odeljenje Muzeja Vojvodine poseduje 158 dozidnica, koje su nabavljene u periodu od 1960. do 2009. godine: 78 dozidnica je otkupljeno, a 80 je dobijeno putem poklona.

Najstarija dozidnica u kolekciji datira iz 1905. godine, a kao najmlađe pojavljuju se one koje su nabavljene tokom proleća 2009. godine, a nastale su u periodu od 1965. do 1970. godine.

Postojanje dozidnica potvrđuje težnje tadašnjeg stanovništva za čistijom kuhinjom i ukućanima, blagostanjem u porodici i srećnijim životom.

Izložba će trajati do 3. maja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE