• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložen Torinski pokrov

Platno u koje je, navodno, umotan Isus Hrist nakon skidanja sa krsta, biće u subotu prvi put izloženo u Torinu posle deset godina.

Očekuje se da će platno, Hristova plaštanica ili Torinski pokrov, u torinskoj katedrali do 23. maja videti dva miliona ljudi.

Reč je o komadu platna na kojem se vidi lik čoveka za kojeg se veruje da je umro posle mučenja, koje je uključivalo i razapinjanje na krst. Hrišćani veruju da je u to platno posle smrti bio umotan Isus Hrist i da je lik koji se vidi na tkanini upravo njegov.

U italijanski grad doći će i papa Benedikt XVI, koji ce 2. maja održati misu i blagosiljati okupljene. Za vreme izložbe platno će dnevno moći da vidi 48.000 ljudi.

Hristova plaštanica, čije su dimenzije 4.36 metara sa 1.10 metara, pronadjena je sredinom 14. veka u Francuskoj. Platno je vekovima u centru polemike izmedju naučnika koji veruju u njegovu autentičnost i onih koji u to sumnjaju.

Istoričari, koji se oslanjaju na određivanje starosti pomoću ugljenikovog izotopa 14, obavljeno 1988, ustanovili su da je platno nastalo u Srednjem veku, izmedju 1260. i 1390, ali je i taj metod doveden u pitanje.

Interesantno je da su naučnici nedavno, koristeći 3D tehnologiju, otkrili novo lice Isusa Hrista, ono kakvo je na čuvenom torinskom pokrovu.


(Beta/MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TanjaD

Nije mi jasno po kojem pravu Torino prisvaja ovo \'platno\' i zašto papa, kao poglavar katoličke crkve ali ne i svih hrišćana, blagosilja platno?!

SERIJE