• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VINO STIMULIŠE SVA ČULA: Božanski nektar navodi ljude da priznaju sopstvenost

Izvor Promo

Umetnost kao i vino odoleva vremenu, to je suživot čoveka i prirode, otkriva svoju viziju jedinstvenog susreta vina i umetnosti Maja Živanović, novinar i likovni kritičar.

 VINO STIMULIŠE SVA ČULA: Božanski nektar navodi ljude da priznaju sopstvenost Izvor: Dragan Šaponjić

Sve ljubitelje vina, stručnu i široku publiku, od 1. do 4. septembra u Beogradu očekuje Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana”, koji će na jedinstveni način ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti najbolje proizvođače vina u regionu, a biće organizovan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”.

Ovim povodom razgovarali smo sa Majom Živanović, likovnim kritičarom i novinarom, koja je posebno mesto u svojoj profesionalnoj aktivnosti posvetila spajanju umetnosti i vinske kulture. O značaju povezivanja ove dve sfere ljudskog stvaralaštva i hedonizma otkriva nam da je vino za nju čudesna filozofija egzistencijalnog, alegorija života.

Izvor: Peđa Todorović

Šta je zajedničko vinarima i umetnicima?

-Vino stimuliše sva čula i navodi ljude da sanjaju ali i da priznaju sopstvenost. To je moja prva asocijacija na piće bogova, ali i na likovno stvaralaštvo generalno. Pored toga, suživot čoveka i prirode, autentičnost autohtonih vrsta vina ima distinkciju u umetničkim delima koja nose sličnu vrstu patine, jer počivaju na tradicionalom. Umetnost, kao i vino - odoleva vremenu.

Na koji način vas kao kritičara inspiriše nektar bogova?

Vino je filozofija egzistencijalnog - sinonim za radost i erotiku, ali i melanholiju, nostalgiju i setu. Tumačeći slike i skulpture nastale na tu temu, bilo da su u pitanju mitološke scene ili savremeni prikazi, svaki put se iskreno radujem toj čudesnoj alegoriji života.
Profesionalno ste podržali tradicionalnu manifestaciju „Umetnost i vino“ koja se svake godine održava u Vinogradarevoj kući u Topoli – šta je specifično za ovakve susrete?

„Umetnost i vino” je prva manifestacija takve vrste u Srbiji, postoji već 9 godina, a jedinstvena je po tome što je osmišljena od strane umetnika, vajara Nebojše Savovića Nesa, koji neumorno i pažljivo selektuje umetnike - slikare i vajare. Tema - simbioza umetnosti i pića bogova, izazov je za stvaraoce različitih generacija. Eminentne umetnike, poznate i priznate od strane likovne javnosti, sjajno je videti na jednom mestu, baš u Vinogradarevoj kući... a to vanserijsko likovno stvaralaštvo paralela je odličnom vinu.

Izvor: Sergej Aparin

S obzirom na to da je proizvodnja vina jedna vrsta umetnosti po sebi – na koji način su naši savremeni umetnici prihvatili ovu drevnu inspiraciju?

Iako svako od umetnika radi u svom maniru, ispoljava lični senzibilitet, u različitim likovnim medijima (skulpturi, slici, mozaiku i staklu) često se dogodi da sam iznenađena postavkom. Kao Arijadnina nit, vino povezuje različite motive, od predstava mrtve prirde, treperavih pejsaža vinograda, slika i mirisa detinjstva, do žanr scena i mitoloških i nadrealnih prizora.

Za više informacija o sajmu vina posetiite sajt

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE