• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Joakimfest" počinje 7. maja

Sedmi festival najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora "Joakimfest", biće održan u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru od 7. do 15. maja.

Selektor festivala, kragujevački reditelj Dragan Jakovljević odabrao je osam predstava za takmičarski program, a festival će otvoriti u petak 7. maja predstava Borislava Mihajlovića-Mihiza "Banović Strahinja", u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice i režiji Urbana Andraša.

Kako je najavljeno, Kulturni centar iz Inđije izvešće "Hipertenziju" pisca i režisera Svetislava Basare, a Narodno pozorište "Sterija" iz Vršca odigraće "Elektru" Danila Kiša, u režiji Bore Draškovića.

U konkurenciji za festivalske nagrade, kragujevački Knajževsko-srpski teatar izvešće predstavu "Kontumac" po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Žanka Tomića, a Narodno pozorište u Nišu predstaviće se Nušićevim komadom "Gospođa ministarka" u režiji Dušana Jovanovića.

Nušićevog "Pokojnika" u režiji i adaptaciji Egona Savina odigraće Narodno pozorište iz Beograda, dok će Beogradsko dramsko izvesti predstavu Sanje Domazet "Mesec u plamenu" u režiji Stefana Sablića.

Pozorište "Boško Buha" iz Beograda učestvuje na festivalu sa predstavom "Igra u tami" po tekstu Đorđa Milosavljevića i u režiji Juga Radivojevića.

U čast nagrađenih, poslednjeg dana festivala 15. maja biće odigrana monodrama glumca Mirka Babića "Kada su cvetale tikve".

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u čijem su sastavu teatrolog iz Beograda Dragana Bošković, rediteljka iz Beograda Anđelka Nikolić i književnik iz Kragujevca Slobodan Pavićević.

Na 7. "Joakimfestu" biće dodeljene "Joakimove nagrade" za najbolju predstavu, režiju, tekst ili adaptaciju, glumu, scenografiju, kostim i originalnu muziku. Biće dodeljena i "Joakimova specijalna nagrada" kao i nagrada publike.

Knjaževsko-srpski teatar tradicionalno je u maju domaćin "Joakimfestu", koji se održava u čast Joakima Vujića (1772–1847), direktora prvog srpskog teatra osnovanog u Kragujevcu 1835. godine.

Za najbolju predstavu prošlogodišnjeg "Joakimfesta" bila je proglašena predstava "Derviš i smrt" Meše Selimovića koju je izvelo Narodno pozorište iz Beograda.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maki

jeee! divno. samo malo nek se spusti cena karata :)

SERIJE