• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u "Noći muzeja"

Građani 48 mesta u Srbiji, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, obilazili su sve do dva sata ujutru, muzeje i druge ustanove kulture u sklopu tradicionalne akcije "Noć muzeja".

Ni kiša ni prohladno vreme nisu sprečili mnogobrojne ljubitelje umetnosti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Sirogojnu, Čačku i drugim mestima da ispune muzeje, galerije i druge institucije.

Ministar kulture Nebojša Bradić, koji je u Valjevu, kraj kule Nenadovića na Kličevcu, otvorio tu manifestaciju poželeo je sinoć Valjevcima, ali i ostalim gradovima u Srbiji, ne samo jednu "Noć muzeja", već 365 dana muzeja u godini.

U Beogradu je manifestacija održana na 68 lokacija a u Novom Sadu na 47. Organizatori su sa zadovoljstvom istakli da, uprkos lošem vremenu, nijedan program nije otkazan i da su sve priredbe bile odlično posvećene.

U glavnom gradu, u sklopu Dvorskog kompleksa na Dedinju, za razgledanje izložbe "Život i trenuci jedne kraljice" postavljene u "Slamnatoj kući", duboko u dvorskom parku, koja je bila jedan od najomiljenijih prostora kraljice Marije, čekalo po dva sata a mnogi su odustajali pred dužinom reda.

Muzej afričke umetnosti je izložbu "Dobar frizer ovde!" sa reklamama za frizure iz afričkih zemalja "dopunio" mogućnošću da se dobije autentična afro frizura ili ukrašavanje tela kanom. Interesovanje za ovu vrstu "ulepšavanja" bilo je izuzetno veliko tako da se Muzej afričke umetnosti može pohvaliti da je imao više posetilaca ove "Noći muzeja" nego prošle godine.

Red ispred Vojnog muzeja potvrdio je koliko je publika željna da vidi deo stalne postavke posvećene Drugom svetskom ratu i periodu razvoja JNA, koja je sinoć ponovo otvorena posle sedmogodišnje obnove.

Za ovu priliku organizovan je oficirski bal s kraja 19. veka koji je privukao pripadnike svih generacija. Dobrom raspoloženju na Kalemegdanu doprineo je kvartet umetničkog ansambla ''Stanislav Binički''.

Novosadska "Noć muzeja" bio je do sada najbogatija po broju ustanova koje su u njoj učestvale i sadržajem izložbi, performansa i dugih programskih celina.

Među svakako najposećenijim i najatraktivnijim programima je onaj u Galeriji Matice srpske gde je u središtu pažnje nedavno otvorena izložba slika "Između estetike i života - Predstava žene u stvaralaštvu Paje Jovanovića", kojom se obeležava vek i po od rođenja velikog slikara.

U Paviljonu u niškoj Tvrđavi je otvorena izložba slika i skulptura Vesne Milojković, a autorka je tokom manifestacije radila crteže u društvu studenata niškog Fakulteta umetnosti.

U "Salonu 77" u Tvrđavi je predstavljena likovna i multimedijalna ostvarenja, a u Istorijskom arhivu dostupna je izložba "Od Časlovca do Bukvara".

Izložba "Sećanje na Miloša Bajića" priređena je u galeriji "Srbija", a u Sinagogi izložba Mare Makarić iz fonda Odeljenja istorije umetnosti Narodnog muzeja u Nišu.

Posebnu pažnju u Čačku privukla je multimedijalna izložba "1616 umetnika-Memorijal Nadežde Petrović", posvećena svim dosadašnjim učesnicima ovog likovnog bijenala koji navršava pola veka postojanja.

Jagodinski muzeji - Zavičajni, naivne i marginalne umetnosti i voštanih figura, u kojima je organizovana kulturna manifestacija "Noć muzeja", noćas su bili puni posetilaca.

Za prvo učešće Loznice u ''Noći muzeja'' u Loznici je pripređen niz raznovrsnih programa koji su se odvijali na više mesta u samom gradu i u Tršiću, a zbog kiše je izostao jedino planirani sadržaj živih slika stare varoši prema zamisli Turističke organizacije.

Muzej pod otvorenim nebom "Staro selo" u zlatiborskom selu Sirogojno, koje godišnje poseti više desetina hiljada turista, je u "Noći muzeja" ponudio gostima program pod nazivom "Bilo jednom...", posvećen srpskim bajkama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE