• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kočićevo pero" Vladislavu Bajcu

Piscu Vladislavu Bajcu je u Biblioteci grada Beograda uručeno priznanje "Kočićevo pero" za knjigu "Hamam Balkanija" koju je objavila izdavačka kuća "Arhipelag".

Nagradu koju dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić" iz Banjaluke, Vladislavu Bajcu uručio je ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je tom prilikom rekao da Bajac u svojoj knjizi piše o istoriji, ali ne da bi se bavio njom, već da bi je sagledao iz svog ugla.

Prema njegovim rečima, ugao sagledavanja istorije u romanu Vladislava Bajca je važan i za sagledavanje našeg vremena.

"Nagrada 'Kočićevo pero' zaokružuje delo Vladislava Bajca, čije delo upućuje na smisao i identitet vremena o kome piše i povezuje naše kulture", rekao je Bradić.

Direktor Zadužbine "Petar Kočić" Nikola Vukolić rekao je da se "Kočićevo pero" dodeljuje piscima koji svojim delima nastavljaju lepotu Kočićević reči i dubinu misli.

Prema njegovim rečima, knjige koje konkurišu za ovo priznanje nisu tematski niti žanrovski graničene, a nagrada se dodeljuje već 15 godina.

Odluku o laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nikola Strajnić, Mladen Vesković i Nikola Vukolić.

Vladislav Bajac rekao je da mu je ispitivanje i nepoznavanje samog sebe veliki podstrek da piše, a da čovek nijednu odluku ne donosi bez dileme i da je upravo ta dilema najveći podstrek da čovek razmišlja o sebi.

"Ja imam tendenciju da u svojim delima povezujem nepovezivo, a to je nemoguće bez rizika od neuspeha. Ipak, taj rizik, vam omogućava da kada uspete u tome, uspeh bude još veći", rekao je on.

Roman "Hamam Balkanija" objavljen je do sada u četiri izdanja u Srbiji.

Pored domaćih književnih nagrada "Isidora Sekulić" i "Hit Liber", roman je nagrađen i prestižnom međunarodnom književnom nagradom "Balkanika" za najbolju knjigu objavljenu na nekom od jezika Balkana u 2007. i 2008.

Roman Vladislava Bajca pojavio se u Bugarskoj i Hrvatskoj, a do kraja ove godine biće objavljen i u Grčkoj, Makedoniji, Turskoj, Albaniji i Norveškoj, najavljeno je iz "Arhipelaga".

Književna nagrada "Kočićevo pero" dodeljuje se četiri puta godišnje piscima koji nastavljaju "pričavinu i učevinu" književnika Petra Kočića (1877-1916) i na sebi svojstven način slede lepotu Kočićeve reči.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE