• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminula glumica Dobrila Šokica

Prvakinja Drame Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u penziji, Dobrila Šokica, preminula je u Novom Sadu u 76. godini.

Dobrila Šokica je rođena u Kragujevcu, a nakon osnovnog školovanja u Beogradu, završila je Državnu pozorišnu školu u Novom Sadu 1954. godine.

Prvi angažman imala je iste godine u somborskom Narodnom pozorištu, a godinu dana kasnije postala je stalni član Drame SNP, gde je ostvarila vrlo zapažene i značajne uloge.

Dobrila Šokica će ostati upamćena po mnogim ulogama koje su joj donele epitet jedne od najboljih glumica na srpskoj pozorišnoj sceni, a među najzapaženijima su uloga Feme u predstavi "Pokondirena tikva" i Gazdarice u "Velikom Maku".

Pozorišna publika i stručna pozorišna javnost pamtiće je i po ulogama u predstavama "Pesma", "Rodoljupci", "Čarobnjak koji donosi kišu", "Ženidba", "Intimne priče", "Pop Ćira i pop Spira", "Tri
sestre", "Zla žena", "Na dnu" i "Ožalošćena porodica".

Višestruka je dobitnica nagrade Udruženja dramskih umetnika Vojvodine, dva puta je dobila nagradu "Zlatni ćuran" na Danima komedije u Jagodini, a takođe je i dobitnica Oktobarske nagrade grada
Novog Sada 1969. godine, Zlatne medalje "Jovan Đorđević" za celokupan umetnički rad u SNP-u 1987. godine i nagrade "Branislav Nušić" za životno delo 1998. godine.

Komemoracija povodom smrti Dobrile Šokice biće održana 27. maja u 11 časova u Srpskom narodnom pozorištu, a sahrana u 13.15 na Novom groblju u Novom Sadu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE